ZF 24

HR Insider. Care sunt tendinţele în domeniul resurselor umane, văzute prin prisma celor care (încă) mai fac angajări

În primăvara acestui an a avut loc prima dezbatere HR Insider, iar de atunci până în prezent au fost aduşi la aceeaşi masă zeci de directori de HR, traineri, consultanţi, headhunteri sau directori generali care au discutat despre tendinţele actuale legate de zona resurselor umane. Foto Victor Ciupuliga

În primăvara acestui an a avut loc prima dezbatere HR Insider, iar de atunci până în prezent au fost aduşi la aceeaşi masă zeci de directori de HR, traineri, consultanţi, headhunteri sau directori generali care au discutat despre tendinţele actuale legate de zona resurselor umane. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Corina Mirea

13.10.2013, 18:43 1198

Aproape 40 de directori de HR, directori generali, traineri, consultanţi sau headhunteri au participat anul acesta la dezbaterile dedicate domeniului resurselor umane HR Insider, organizate lunar de ZF Cor­porate, platforma online de ştiri de business a Ziarului Financiar.

Ce lucruri bune le aduce anul acesta, dar şi anul viitor angajaţilor, cum poate scăpa România de eticheta unei ţări care atrage investitori pentru că are costuri mici cu salariile, cât de des îşi pot schimba angajaţii locul de muncă de-a lungul carierei, din ce meserii se va câştiga cel mai bine în următorii ani sau în ce vor investi directorii de HR cei mai mulţi bani în 2014 sunt doar câteva dintre temele care au reunit specialiştii din industriile IT, telecom, outsourcing, farma, training sau cea a serviciilor medicale private la masa dezbaterilor HR Insider în ultimele luni.

Fie că discuţiile s-au concentrat asupra subiectelor de resurse umane actuale, specialiştii în HR invitaţi au trasat şi câteva tendinţe pe piaţa forţei de muncă pentru anul viitor sau chiar pentru următorii cinci ani. Astfel, una dintre concluziile discuţiilor a fost aceea că şi în 2014 directorii de resurse umane rămân precauţi cu bugetele, iar fiecare ban economisit va fi reinvestit în recrutare şi în instruirea angajaţilor cu potenţial. Mai mult, creşterile de salariu vor rămâne la un nivel aproape insesizabil pentru majoritatea angajaţilor, singurii care vor mai beneficia de majorări subs­tanţiale fiind oamenii-cheie din companii (managerii sau top performerii, care nu doar îşi îndeplinesc sarcinile din contract, ci le şi depăşesc). Chiar dacă situaţia economică a României s-a îmbunătăţit în ultimul an, angajaţii rămân demotivaţi şi speriaţi în faţa criteriilor şi evaluărilor de performanţă adoptate de tot mai multe companii de pe plan local (odată cu intrarea în vigoare, în urmă cu doi ani, a unui nou Cod al muncii).

În plus, nici directorii de companii nu mai au o atât de mare încredere în bunul mers al afacerilor, în condiţiile în care mediul de business este supus constant schimbărilor şi este dominat de incertitudine legislativă, economică şi strategică din partea autorităţilor.

Pentru cei mai mulţi dintre oamenii de resurse umane, care fie conduc o companie de training, de recrutare sau că sunt manageri în multinaţionale, criza a însemnat o revizuire a politicii de investire a banilor.

Astfel, directorii de HR au ajuns să investească numai acolo unde este cazul, directorii firmelor de training şi-au reconsiderat ofertele şi au început să se apropie mai mult de clienţi, iar cei care conduc firme de recrutare sau executive search au dezvoltat noi instrumente prin care să îşi menţină clienţii şi să le arate că oricât de eficientă ar fi recrutarea inhouse, pentru unele poziţii tot firmele de profil livrează mai bine.

Până în prezent au avut loc şase ediţii ale acestui tip de dezbateri, printre invitaţi numărându-se directori de HR precum Florin Tătaru (Enel), Grigoriada Stroe (Ubisoft), Ioana Marcu (Orange), Amalia Iancu (Farmexim), Miriana Matei (Schneider Electric), Brânduşa Fecioru (TotalSoft) sau Monica Băluţă (Medlife), directori de firme de recrutare, training sau executive search ca  Florin Godean (Adecco), Andrei Goşu (Ascendis), Viorel Panaite (Human Invest), Octavian Pantiş (TMI), Lavinia Raşcă (Exec-Edu), Oana Ciornei (Amrop România), Mona Neagoe (Pedersen & Partners România), Sorina Donisa (APT) sau manageri de companii precum Vladimir Sterescu (CGS), Adrian Lupulescu (Freescale Semiconductor) Valentin Tomşa (SAP), Monica Jiman (Pentalog High Tech) sau Horaţiu Cocheci (PwC). 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO