ZF 24

IFC, membră a World Bank, acordă un împrumut de până la 50 de milioane de euro UniCredit Leasing pentru a extinde finantările pentru IMM-uri şi portofoliul de produse dedicate energiei verzi

IFC, membră a World Bank, acordă un împrumut de până...

Autor: Roxana Rosu

28.11.2023, 16:26 151

International Finance Corporation (IFC), membră a World Bank, acordă un împrumut de până la 50 de milioane de euro UniCredit Leasing Corporation (UCLC), o filială a UniCredit Bank România şi membră a grupului italian UniCredit, pentru a extinde gama de produse dedicate energiei verzi şi pentru a creste competitivitatea pe piaţa finanţării proiectelor climatice.

Finanţarea acordată de IFC va permite UCLC să  îşi lărgească oferta pentru portofoliul de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), jumătate din sumele acordate fiind destinate finanţării proiectelor în domeniul schimbărilor climatice.

”IMM-urile au acces limitat la finanţare, deşi asigura aproximativ 70 % din locurile de muncă în România, deficitul de finanţare a acestora fiind estimat la 33 de miliarde de dolari. 40% dintre IMM-uri nu au acces sau au acces limitat la creditare. În plus, pentru a-şi îndeplini contribuţia naţională la atenuarea schimbărilor climatice, România are nevoie de investiţii estimate în valoare de 165 de miliarde de dolari între 2021 şi 2030”,  se arată în comunicatul UniCredit Leasing .

În conformitate cu Pactul verde european, statele membre ale Uniunii Europene s-au angajat să reducă emisiile de CO₂ cu 55% faţă de nivelurile din 1990 până în 2030 şi să atingă neutralitatea acestor emisii până în 2050.

„Această finanţare se încadrează în strategia mai amplă de sustenabilitate a Grupului UniCredit: aşezarea pe fundamente solide pentru a crea valoare. Ca lider în industria de leasing, avem nu doar rolul, ci şi datoria de a sprijini IMM-urile prin structurarea finanţării pentru active care vor reduce emisiile şi vor promova producţia de energie verde”, a declarat Daniela Bodîrcă, CEO al UniCredit Leasing.

În acest context, cel puţin 50% din fondurile alocate de IFC vor fi utilizate pentru a finanţa proiecte de eficienţă energetică şi de producţie a energiei din surse regenerabile, precum şi în tehnologii de transport ecologice.

„Parteneriatul nostru cu UniCredit Group va extinde accesul atât de necesar la finanţare pentru IMM-uri şi pentru investiţii ecologice în România”, a declarat Etleva Koka, Manager regional de sector pentru Europa, Sector – Institutii Financiare. „Pentru ca tranziţia ecologică a României să aibă succes, sectorul financiar local trebuie să se implice profund şi amplu. Leasingul este un produs excelent pentru a finanţa, de exemplu, investiţii în capacităţi locale de producţie energetică sau în activităţi industriale mai curate şi mai eficiente energetic.”

IFC a acordat în ultimii 30 de ani finantări de 1,7 miliarde de dolari în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO