ZF 24

IMM-urile avertizează: Creşterea salariului minim ar putea decima rândurile salariaţilor. Aproape 50% dintre manageri spun că pot creşte salariile cu 50 de lei

Jumătate dintre manageri spun că există riscul să concedieze angajaţi după majorare

IMM-urile avertizează: Creşterea salariului minim ar...

Autor: Roxana Rosu

26.11.2018, 13:10 695

Mai mult de jumătate dintre managerii din IMM-uri (53%) susţin că vor fi nevoiţi să concedieze o parte din angajaţi  în cazul majorării salariului minim, în timp ce 44% spun că productivitatea firmei va fi în scădere, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul pentru IMM, care arată că 74% dintre participanţi sunt de părere că firmele vor întâmpina dificultăţi după această majorare.

Salariul minim este acum de 1900 lei, iar MInisterul Muncii a creat prin ordonanţă de urgenţă măsuri pentru crearea cadrului legal de introducere a salariului minim diferenţiat.  

În ceea ce priveşte creşterea salarială care ar putea fi suportată de firmă, 47% spun că ar putea acoperi un plus de 50 lei, doar 5,3% declarând sume peste 200 de lei.

În plus, întrebaţi  “Ce măsuri sunt necesare pentru a se putea asigura creşterea salariului minim?”, cei mai mulţi manageri au punctat necesitatea scăderii fiscalităţii, impozit zero pentru veniturile din salariul minim, stimularea investiţiilor şi simplificarea birocraţiei. 

De asemenea, 82% dintre participanţi nu sunt de acord cu creşterea diferenţiată  a salariului minim pe economie la 2.080 lei (cu 9,43%) şi la 2.350 lei pentru funcţii cu studii superioare şi pentru o vechime în muncă de peste 15 ani (cu 23,68%) începand cu 1 decembrie 2018.

Sondajul a fost realizat în perioada 13-23.11 de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi au fost înregistraţi 963 de respondenţi.

Între timp, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dat de înţeles săptămâna trecută că salariul minim nu va mai creşte de la 1 decembrie, aşa cum anunţase prim-ministrul Viorica Dăncilă, majorarea urmând să se realizeze, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2019. Teodorovici a indicat că mai este nevoie de „câteva puncte de vedere, avize” pentru majorarea salariului minim. Chestionat dacă salariul minim va fi majorat, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2019, ministrul Finanţelor a răspuns: „Categoric”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO