ZF 24

Incertitudinile continuă pentru a doua economie a Europei: Inflaţia din Franţa a accelerat neaşteptat în august, alimentată de creşterea preţurilor la energie

Incertitudinile continuă pentru a doua economie a...

Autor: Andrei Şerbănescu

31.08.2023, 15:16 1722

Inflaţia franceză a accelerat mai mult decât se aştepta în august, deoarece o nouă scădere a inflaţiei la alimente a fost mai mult decât compensată de creşterea preţurilor la energie, potrivit datelor oficiale preliminare armonizate la nivelul UE, publicate joi, scrie Reuters.

Preţurile de consum din Franţa au atins o rată a inflaţiei pe 12 luni de 5,7%, în creştere de la 5,1% în iulie, a precizat agenţia de statistică INSEE.

Un sondaj realizat de Reuters în rândul a 18 economişti a proiectat o prognoză medie pentru rata inflaţiei pe 12 luni de 5,4%, estimările variind între 4,7% şi 5,8%.

„Această creştere a inflaţiei se datorează unei reveniri a preţurilor la energie. Preţurile alimentelor s-au relaxat (pentru a cincea lună consecutiv), precum şi cele, într-o măsură mai mică, ale produselor manufacturate şi ale serviciilor", a precizat agenţia de statistică.

Preţurile alimentelor au crescut cu 11,1% în august, faţă de 12,7% în iulie, în timp ce preţurile energiei, care au scăzut cu 3,7% luna trecută, au crescut cu 6,8%.

În timp ce scăderea inflaţiei la alimente va fi o veste binevenită pentru guvern, care se teme că preţurile ridicate la alimente ar putea submina încrederea fragilă a consumatorilor, aceasta este încă de aproape două ori mai mare decât rata globală a inflaţiei.

După ce s-a întâlnit miercuri cu principalii comercianţi cu amănuntul, ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire urmează să poarte joi discuţii cu furnizorii lor industriali pentru a discuta modalitatea de accelerare a reducerii preţurilor.

Creşterea preţurilor la energie s-a datorat atât creşterii preţurilor la produsele petroliere, cât şi eliminării parţiale a plafoanelor de preţuri la electricitate, a precizat Insee.

De asemenea, Insee a confirmat că Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a înregistrat o creştere de 0,5% în cele trei luni până la sfârşitul lunii iunie, după ce în primul trimestru a crescut cu 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO