ZF 24

Încetinirea procesului de tranzacţionare lasă grupurile de capital privat cu un număr record de active nevândute. Un raport realizat de Bain prezintă creşterea rapidă înrgistrată de industrie, alături de provocările create de ratele mai mari ale dobânzilor

Încetinirea procesului de tranzacţionare lasă...

Autor: Andrei Şerbănescu

11.03.2024, 13:34 127

Grupurile de capital privat la nivel mondial deţin un număr record de 28.000 de companii nevândute, în valoare de peste 3 miliarde de dolari, în condiţiile în care încetinirea bruscă a tranzacţiilor creează o criză pentru investitorii care doresc să vândă active, scrie Financial Times.

Cifrele, dezvăluite în raportul anual al firmei de consultanţă Bain & Co privind fondurile de capital privat, arată cât de rapid a crescut industria în ultimul deceniu, precum şi provocările cu care se confruntă din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor, care au crescut costurile de finanţare.

„S-ar putea să mai treacă încă doi-trei ani până când banii vor începe să se întoarcă [la investitori]", a declarat pentru Financial Times Hugh MacArthur, preşedinte al departamentului de private equity al Bain. „Este, probabil, preocuparea numărul unu pe piaţă în acest moment".

Anul trecut, valoarea totală a companiilor vândute în mod privat sau pe pieţele publice a scăzut cu 44% faţă de 2022, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

Scăderea valorii a fost şi mai abruptă în cazul în care grupurile de private equity au vândut companiile din portofoliul rivalilor, o practică care face ca industria să arate ca o potenţială „schemă piramidală", potrivit unui investitor critic. Valoarea companiilor vândute altor grupuri de buyout a scăzut cu 47% anul trecut, principalul motiv fiind o neconcordanţă de opinie cu privire la valoarea activelor.

Mai mult de 40% dintre companiile care aşteaptă să fie vândute au cel puţin patru ani vechime, potrivit raportului Bain, ceea ce sugerează că proprietarii lor ar trebui să se pregătească să le vândă. Grupurile de capital privat deţin în general companiile din portofoliu timp de trei până la cinci ani, deşi în unele cazuri poate dura mai mult.

„Companii în valoare de peste 1 miliard şi jumătate de dolari ar trebui să se afle în curs de vânzare", a declarat MacArthur. Nevoia de lichiditate a capitalului privat este dificil de satisfăcut atunci când activele sunt greu de vândut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO