ZF 24

Închiderea de către Fed a robinetului cu bani ieftini poate readuce economia americană în recesiune şi lovi în plin dolarul

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

18.09.2013, 20:11 529

Retragerea stimulentelor cu care Rezerva Federală (Fed) a SUA alimentează economia americană şi pieţele ar putea lovi dolarul şi chiar readuce în recesiune cea mai mare putere economică a lumii, doarece actuala creştere este una falsă, bazată mai ales pe piaţa imobiliară şi acţiuni, consideră analiştii.

„Cel mai mare pericol ar putea fi creşterea economică. De fiecare dată când indicatorii economici din SUA au strălucit, obligaţiunile au coborât destul de abrupt“, a afirmat Axel Merk, director de investiţii la Merk Investments, pentru CNBC.

Iar dacă avansul economic din SUA capătă forţă, guvernele vor fi nevoite să plătească dobânzi mai mari la datoriile lor, ceea ce ar pune presiuni pe dolar şi obligaţiuni.

„Obligaţiunile se vor prăbuşi deoarece deficitele guvernamentale vor fi foarte dificil de susţinut“, a explicat Merk. Iar în timp ce marile bănci centrale precum Fed şi Banca Japoniei vor interveni pentru a limita creşterea yieldurilor, monedele vor avea de suferit, a adăugat el.

Peter Schiff, directorul general al Euro Pacific Capital, consideră că procesul de revenire prin care trece economia americană „este construit în întregime pe fundaţia pieţei imobiliare şi a bogăţiei asociate acţiunilor de pe burse“. Retrage­rea agresivă a stimulentelor de către Fed ar pune capăt „bunăstării false“ şi ar aduce economia Statelor Unite înapoi în recesiune.

„Fed se teme că primul pas al retragerii va fi şi începutul sfârşitului deoarece piaţa obligaţiunilor ar putea fi ucisă, ceea ce înseamnă dobânzi mai mari pentru guvern şi pentru debitorii ipotecari. Şi astfel s-a sfârşit cu revenirea“, notează Schiff.

Merk a atras atenţia că sensibilitatea dolarului este exacerbată de faptul că statutul de monedă în care sunt constituite rezervele valutare se erodează treptat.

„Când s-au accentuat crizele, euro a câştigat mai mult decât dolarul“, a spus investitorul. El consideră că nici obliga­ţiunile şi nici acţiunile nu reprezintă investiţii „decente“ şi a explicat că se reorientează către lichidităţi şi renunţă la dolar.

Alţi analişti cred că dolarul este o investiţie sigură, deşi puterea lui ar putea fi afectată de retragerile de capital pe termen scurt.
 

a cinci ani de la ieşirea din recesiune, rata sărăciei în SUA este de 15%

Rata sărăciei în SUA s-a menţinut anul trecut la 15%, la fel ca în anul anterior, deşi analiştii anticipau o scădere uşoară, scrie MSNBC. Astfel, după un proces de revenire a economiei care durează deja de cinci ani, 46,5 milioane de americani, dintre care 16,1 milioane sunt copii, sunt consideraţi săraci, potrivit datelor Biroului de Recensământ.

Datele arată, de asemenea, că nici situaţia financiară a clasei de mijloc nu s-a îmbunătăţit prea mult în ultimul an. Venitul mediu al unei gospodării nu a crescut în 2012, după o cădere de 8,3% între 2007 şi 2011. Analiza Biroului de Recensământ notează că „revenirea economică încă nu se face simţită la nivelul clasei de mijloc sau al păturii sărace“.

Datele arată, de asemenea, că decalajul dintre veniturile bogaţilor şi săracilor nu s-a schimbat în 2011 şi 2012.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO