ZF 24

Ioana Cazacu, Popovici Niţu Stoica şi Asociaţii: regulamentul european privind inteligenţa artificială nu ocoleşte nici zona de resurse umane. Vor fi interzise sistemele de inteligenţă artificială care au ca scop recunoaşterea emoţiilor la locul de muncă

Ioana Cazacu,  Popovici Niţu Stoica şi Asociaţii:...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

28.03.2024, 13:30 49

Ioana Cazacu, Managing Associate, Popovici Niţu Stoica şi Asociaţii, spune că în perioada următoare este aşteptat să fie adoptat regulamentul privind inteligenţa artificială şi de Consiliul Uniunii Europene, regulament care vizează inclusiv zona de resurse umane. 

Ce a declarat Ioana Cazacu în cadrul  conferinţei ZF HR Trends:

De două săptămâni Parlamentul European a adoptat regulamentul privind inteligenţa artificială, estimările arată că în perioada următoare va fi adoptat acest act normativ şi de Consiliul UE după care trebuie să citim care sunt limitările care sunt impuse AI. Scopul asumat al acestui regulament este să protejeze drepturile fundamentale ale cetăţenilor, democraţia, statul de drept şi responsabilitatea mediului în faţa sistemelor de inteligenţă artificială cu grad ridicat de risc. Din ce am citit în acest document destul de stufos, am dedus că legiuiorul european a înţeles că trebuie să fie încadrat cumva cum poate fi folosită inteligenţa artificială pentru că da, există beneficii, dar poate să aducă şi riscuri pentru noi oamenii. Există clar nişte interdicţii. Inteligenţa Artificială nu poate să fie folosită în situaţia în care ar ameninţa drepturile cetăţenilor, însă elementul principal aici este legat de faptul că unele sisteme din Inteligenţa Artificială încearcă să manipuleze percepţia cetăţeanului determinându-l să ia nişte decizii pe care nu le-ar fi făcut fără acea manipulară. Există şi obligaţii pe care parlamentul pe care le-a instuit pentru AI cu grad ridicat de risc.

Există şi ceva specific zonei de resurse umane, care mi se pare o noţiune destul de generică. Vor fi interzise sistemele de inteligenţă artificială care au ca scop recunoaşterea emoţiilor la locul de muncă.

Există şi obigaţii pe care Parlamentul le instituie pentru AI cu grad ridicat de risc. De exemplu, în primul rând vorbim de sisteme de AI ar putea fi folosite pentru recrutare sau selectare a persoanelor, fiind luate în calcul aici activităţi de plasare targetată a unor anunţuri de recrutare sau activităţile de analiză a candidaturilor primite pentru posturile vacante Şi a doua zonă care este reglementată în acest regulament este cea în care sistemele Ai ar fi folosite pentru luarea de decizii care afectează termenii relaţiilor de muncă. O formulare generică, dar sunt date şi câteva exemple precum zona de promovare în muncă, de încetare a relaţiei de muncă sau alocare de atribuţii pe bază de comportamente individuale.

Al patrulea punct este legat de monitorizare sau de evaluare a comportamentului.

Ceea ce face regulamentul este să instituie multe obligaţii atât pentru cei care pun pe piaţă aceste sisteme AI, cât şI pentru cei care le utilizează, cum ar fi angajatorii.

Se vor crea organisme de control. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO