ZF 24

Iohannis, despre primirea la Papa Francisc: A fost o întâlnire emoţionantă şi foarte bună

Iohannis, despre primirea la Papa Francisc: A fost o întâlnire emoţionantă şi foarte bună

Autor: Valentina Postelnicu

16.05.2015, 15:51 54

”Am discutat lucruri de actualitate. A fost foarte interesat de situaţia din România, de situaţia generală, de situaţia bisericilor din România, a minorităţilor etnice.Toate aceste lucruri le-am discutat, le-am prezentat. Am discutat, evident, despre situaţia din Ucraina, am discutat despre Moldova, puţin, despre situaţia foarte complicată creată în zona Mediteranei, migraţia care vine din nordul Africii. A fost o discuţie foarte bună”, a spus şeful statului, despre întâlnirea cu Papa Francisc.

Şeful statului a mai adăugat că i-a lansat invitaţia Sanctităţii Sale Papa Francisc de a veni în România.

Întrebat când ar putea avea loc această vizită, Klaus Iohannis a spus: ”Noi credem că 2018 ar fi un an foarte potrivit pentru această vizită, dar, sigur, aici este nevoie de a negocia în detaliu, pe căile diplomatice uzuale”.

Întrebat dacă a fost o întâlnire emoţionantă, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Da, a fost o întâlnire emoţionantă şi foarte bună”.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, vineri, la Vatican, de Sactitatea sa Papa Francisc, şeful statului dăruindu-i Suveranului Pontif o gravură cu oraşul în care a fost primar, Sibiu, şi o monedă de aur.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj referitor la întâlnirea pe care a avut-o vineri cu Papa Francisc, menţionând că l-a asigurat pe Suveranul Pontif "de respectul şi admiraţia românilor pentru generozitatea şi contribuţia sa la o lume mai bună şi mai tolerantă".

"L-am întâlnit astăzi pe Sanctitatea Sa Papa Francisc, figura luminoasă a lumii moderne. I-am adresat Sanctităţii Sale invitaţia de a vizita România, invitaţie pe care Suveranul Pontif a acceptat-o cu plăcere", a scris preşedintele pe Facebook.

"L-am asigurat totodată de respectul şi admiraţia românilor pentru generozitatea şi contribuţia sa la o lume mai bună şi mai tolerantă", a continuat Iohannis.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, după primirea preşedintelui Klaus Iohannis în audienţă de către Sanctitatea Sa, Papa Francisc, că Suveranul Pontif a acceptat cu plăcere invitaţia din partea şefului statului de a vizita România şi că data vizitei va fi stabilită pe canale diplomatice.

”În cursul acestor întâlniri deosebit de cordiale, care au avut loc în ziua aniversării a exact 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice, au fost discutate relaţiile dintre România şi Sfântul Scaun. De ambele părţi a fost exprimată satisfacţia deosebită cu privire la caracterul excelent în care s-au dezvoltat aceste relaţii în ultimii 25 de ani. S-a reafirmat, totodată, interesul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a dialogului şi a cooperării bilaterale, cu accent pe domenii precum promovarea libertăţii religioase, dialogul interreligios şi combaterea fundamentalismului. A avut loc, de asemenea, şi un schimb de opinii pe teme internaţionale de actualitate”, se precizează în comunicat.

AFACERI DE LA ZERO