ZF 24

Istoric al Universităţii Yale: Putin se pregăteşte să înfometeze o mare parte din ţările în curs de dezvoltare pentru a câştiga războiul din Ucraina

Istoric al Universităţii Yale: Putin se pregăteşte...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.06.2022, 12:06 301

Unul dintre istoricii Universităţii Yale, Timothy Snyder, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să înfometeze unele ţări ale lumii aflate în curs de dezvoltare, ca parte a eforturilor sale de a câştiga războiul din Ucraina, scrie Business Insider.

Snyder a publicat sâmbătă un articol pe Twitter în care explică modul în care crede că Putin foloseşte insecuritatea alimentară în scopul câştigării războiului.

"Rusia are un plan care include generarea foametei în unele state. Vladimir Putin se pregăteşte să înfometeze o mare parte din ţările în curs de dezvoltare pentru a câştiga avantajul în războiul său cu Europa", a declarat Snyder, profesor la Universitatea Yale şi expert în autoritarism, remarcând importanţa în plan global a exporturilor de alimente ale Ucrainei.

Zona din jurul Mării Negre, inclusiv Ucraina şi Rusia, a fost denumită „coşul de pâine al lumii” datorită solului fertil şi a ratelor ridicate de producţie de cereale. Colectiv, cele două ţări reprezintă 30% din exporturile globale de grâu, în timp ce Ucraina produce aproximativ 12%.

Experţii au declarat anterior pentru Insider că întreruperea acestor exporturi ar putea avea implicaţii masive pentru ţări precum Yemen, deosebit de dependente de exporturile de grâu ale Ucrainei.

Ucraina a acuzat Rusia că blochează exporturile a milioane de tone de cereale în porturile sale, o acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o.

„Dacă blocada rusă continuă, zeci de milioane de tone de alimente vor putrezi în silozuri, iar zeci de milioane de oameni din Africa şi Asia vor muri de foame”, a spus Snyder.

Potrivit lui Snyder, planul lui Putin are trei obiective principale: Să întrerupă exporturile Ucrainei în încercarea de a-i distruge statalitatea, să creeze instabilitate în Europa prin generarea unor migraţii de refugiaţi din zone care se bazează pe hrana Ucrainei, cum ar fi Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi în cele din urmă, să folosească foametea în masă drept „fond pentru un uriaş concurs de propagandă”.

„Când vor începe revoltele alimentare odată ce foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina şi va cere recunoaşterea câştigurilor teritoriale ale Rusiei în Ucraina şi ridicarea tuturor sancţiunilor”, a spus Snyder.

Istoricul a mai declarat că atât Joseph Stalin, liderul Uniunii Sovietice, cât şi Adolf Hitler au căutat să controleze aprovizionarea cu alimente a Ucrainei, doar că planul lui Putin capătă noi valenţe ale ideii de colonialism.

„Rusia plănuieşte să înfometeze asiatici şi africani pentru a-şi câştiga războiul în Europa”, a spus istoricul.

La rândul său, Putin a încercat să dea vina pe Occident pentru problemele globale de aprovizionare cu alimente şi a făcut eforturi pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Marea Britanie l-a acuzat de încercarea unui şantaj grotesc prin generare de foamete în întreaga lume.

Războiul din Ucraina a continuat de când Rusia a invadat ţara pe 24 februarie. Forţele ruse s-au reorientat asupra regiunii Donbas, după ce acestea nu au reuşit să cucerească capitala Kiev. Săptămâna aceasta, oficialii ucraineni au făcut un apel disperat către Occident în încercarea de a primi un nou ajutor de arme şi muniţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO