ZF 24

Jose Manuel Durao Barroso sprijinit de sefii UE pentru un nou mandat in fruntea Comisiei Europene

19.06.2009, 12:46 19

Jose Manuel Durao Barroso (53 de ani), seful Comisiei Europene a primit joi seara sprijinul unanim al sefilor de state si de guverne din UE pentru un nou mandat de cinci ani in fruntea Executivului european. "Sunt foarte multumit ca Barroso a primit o sustinere puternica" a declarat Jan Fischer premierul ceh, in numele presedintiei UE pe care tara sa o detine. Barroso a trebuit totusi sa se multumeasca un un sprijin "de principiu" si nu cu o desemnare oficiala asa cum spera.

Barroso s-a declarat foarte mandru de sprijinul pe care l-a primit, dar el trebuie sa joace foarte atent pentru a primi si sprijinul eurodeputatilor. Potrivit procedurilor, Consiliul European (sefii de state si de guverne din UE) desemneaza candidatul pentru sefia Comisiei, candidatura care este apoi examinata si votata de Parlamentul European, acolo unde Barroso intampina o opozitie destul de importanta din partea eurodeputatilor din grupul socialist si din grupul ecologist. El este sprijinit de conservatori si populari, dar acestia nu dispun de majoritatea absoluta in Parlamentul European (jumatate plus unul din numarul total al parlamentarilor), majoritate care l-ar lipsi de griji pe Barroso.

Liderii europeni şi Jose Manuel Barroso ii îndeamna pe eurodeputati sa se pronunte inca de la jumatatea lunii iulie, pentru a evita o perioada de incertitudine într-un moment în care Europa se află în criza economica. Numai ca sunt voci care cer ca votul sa fie dat dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona care mai trebuie sa treaca hopul votului irlandez (intr-un nou referendum, in toamna) care au respins Tratatul anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO