ZF 24

Kievul este sub asediu: Preşedintele ucrainean face apel la forţele occidentale pentru a întensifica măsurile împotriva Kremlinului

Kievul este sub asediu: Preşedintele ucrainean face apel...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.02.2022, 13:03 3793

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a rugat comunitatea internaţională să-şi intensifice sancţiunile, declarând că măsurile anunţate până acum de occidentali nu sunt suficiente pentru oprirea Rusiei, scrie Reuters.

Sirenele de raid aerian au răsunat peste capitala Ucrainei, unde zeci de oameni se adăposteau în staţii de metrou subterane, la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie care a şocat lumea. 

Un înalt oficial ucrainean a declarat că forţele ruse vor intra în zonele din afara capitalei Kiev în cursul zilei de vineri. Trupele ucrainene continuă să apăre poziţiile pe patru fronturi, în ciuda faptului că sunt depăşite numeric.

Se estimează că 100.000 de oameni au fugit în timp ce exploziile şi focurile de armă au zguduit marile oraşe. Trupele ruse au capturat fosta centrală nucleară de la Cernobîl, la nord de Kiev, în timp ce înaintau spre oraş, din Belarus.

Oficialii americani şi ucraineni spun că Rusia intenţionează să captureze Kievul şi să răstoarne guvernul, pe care Putin îl consideră o marionetă a Statelor Unite.

Zelenski a declarat că este conştient de faptul că trupele ruse vin după el, dar a promis că va rămâne la Kiev.

„(Inamicul) m-a marcat ca ţinta numărul unu”, a spus Zelenski într-un mesaj video. "Familia mea este ţinta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic, eliminând şeful statului".

"Voi rămâne în capitală. Familia mea este tot în Ucraina".

Joi, Rusia a lansat invazia în urma unei declaraţii de război a lui Putin, eveniment care marchează cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Putin spune că Rusia desfăşoară „o operaţiune militară specială” pentru a opri guvernul ucrainean din comiterea unui „genocid” - o acuzaţie pe care Occidentul o socoteşte drept un simplu pretext. Liderul de la Kremlin susţine că Ucraina este un stat ilegitim ale cărui pământuri aparţin istoric Rusiei, o viziune pe care ucrainenii o consideră o încercare de a li se şterge istoria de peste o mie de ani.

Toate scopurile lui Putin rămân obscure. Preşedintele rus a declarat că nu plănuieşte o ocupaţie militară, ci doar dezarmarea Ucrainei şi îndepărtarea liderilor politici. Dar după ce le-a spus ucrainenilor că statul lor este ilegitim, este greu de înţeles cum ar putea pur şi simplu să impună un nou lider şi să se retragă.

Marea Britanie susţine că scopul Moscovei este de a cuceri toată Ucraina. Armata rusă nu şi-a îndeplinit principalele obiective în prima zi, deoarece nu a anticipat că ucrainenii vor rezista.

„Părerea noastră este că ruşii intenţionează să cucerească Ucraina în întregime”, a declarat secretarul apărării, Ben Wallace, pentru Sky.

Ucrainenii au difuzat vineri o înregistrare neverificată a unei nave de război care ordona trupelor ucrainene la un avanpost de la Marea Neagră să se predea. Zelenski a spus că cei 13 bărbaţi care păzeau avanpostul au fost ucişi de forţele ruseşti, urmând a fi decoraţi postum.

În pragul zilei de vineri, forţele ucrainene au doborât o aeronavă inamică deasupra Kievului, care s-a prăbuşit apoi într-o clădire rezidenţială şi a incendiat-o, a declarat Anton Heraşcenko, consilier al ministrului de interne. Autorităţile municipale de la Kiev au declarat că cel puţin opt persoane au fost rănite în urma prăbuşirii obiectivului.

„Rachete ruseşti lovesc Kievul”, a scris ministrul de externe, Dmytro Kuleba, pe Twitter. „Ultima dată când capitala noastră a experimentat aşa ceva a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă”.

Autorităţile au spus că, în momentul de faţă, au loc lupte intense în oraşul Sumy din nord-estul ţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO