ZF 24

Liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la interzicerea petrolului rusesc. Importurile europene de ţiţei din Rusia au scăzut deja cu aproximativ 700.000 de barili pe zi

Liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la...

Autor: Andrei Şerbănescu

31.05.2022, 13:58 192

Liderii Uniunii Europene au ajuns luni la un acord cu privire la interzicerea petrolului rusesc, a declarat şeful organului executiv al UE, o măsură remarcabilă pe care oficialii au negociat-o luni de zile şi care vizează pedepsirea conducerii ruse pentru invadarea Ucrainei, scrie Insider.

„Noua sancţiune va reduce cu aproximativ 90% importurile de petrol din Rusia către UE până la sfârşitul anului”, a declarat luni preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un tweet.

Interdicţia marchează cea mai recentă sancţiune pe care liderii mondiali au aplicat-o Rusiei în acest an în eforturile de a slăbi poziţia financiară a ţării şi de a pune capăt invaziei Ucrainei conduse de preşedintele Vladimir Putin.

UE a impus Rusiei un set amplu de sancţiuni, inclusiv interzicerea importurilor de fier şi oţel, în timp ce Statele Unite au interzis americanilor să ofere servicii de consultanţă persoanelor din Rusia.

De ce liderii UE cred că interzicerea petrolului va funcţiona?

Petrolul a reprezentat mult timp asul din mâneca economiei Rusiei. Rusia este unul dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume şi se bazează în mare măsură pe veniturile din petrol şi gaze naturale, care anul trecut au reprezentat 45% din bugetul său federal, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Înainte de război, Rusia reprezenta aproximativ jumătate din importurile anuale de motorină din Europa, de 1,2 milioane de barili pe zi, sau 10% din consumul total de motorină, au declarat analiştii HSBC clienţilor într-un raport din această lună.

Vineri, analiştii Bank of America au declarat că importurile europene de ţiţei din Rusia au scăzut deja cu aproximativ 700.000 de barili pe zi, „şi ar putea scădea şi mai mult dacă sancţiunile petroliere sunt în sfârşit adoptate”.

Preţurile ţiţeiului au atins luni la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO