ZF 24

Masterand ASE despre conferinta directorului FMI: Mi s-a parut destul de vaga. Dominique Khan nu a vorbit despre efectele concrete ale imprumutului de la FMI asupra economiei Romaniei

Masterand ASE despre conferinta directorului FMI: Mi s-a parut destul de vaga. Dominique Khan nu a vorbit despre efectele concrete ale imprumutului de la FMI asupra economiei Romaniei. Implicatiile nu sunt doar benefice. Consecintele pot fi drastice
30.03.2010, 15:11 43

Dominique Strauss Khan nu este un nume foarte cunoscut in randulstudentilor, care spun ca au aflat despre Directorul FonduluiMonetar International datorita vizitei acestuia in Romania, si inspecial la ASE. Despre Fondul Monetar International stiu insa toti,fie de la facultate, fie din surse aditionale.

"Sincer sa fiu nu stiam cine este Dominique Strauss Khan, insaauzisem de Fondul Monetar International", spune Liviu Ivan, studentla Facultatea de Studii Economice in Limbi Straine, din cadrul ASE."Am venit la aceasta conferinta pentru ca sunt curios sa vad dacava spune ceva despre creditul pe care Romania l-a contractat de laFond. Stiu ca o sa trebuiasca sa platim multi ani de acum inainte,insa cred ca daca nu ne-am fi imprumutat am fi ajuns in falimentnational. In plus, daca este sa tinem cont de mentalitatearomanilor, aceasta era singura solutie. In caz contrar presiunilesociale ar fi fost foarte mari, iar protestele ar fi aparut" .

"Cred ca imprumutul nu a fost o idee buna atata timp cat nu afost contractat pentru a se realiza investitii in directiadezvoltarii economiei sau a infrastructurii, ci pentru a acoperideficitul bugetar. Contractarea acestui credit nu a fost cea maifericita optiune din cauza lipsei de viabilitate economica petermen lung. Pe de alta parte insa, in circumstantele date si luandin considerare costurile sociale implicate este poate raul cel maimic", crede Adrian Stratulat, masterand in anul II la Masterul deGeopolitica si Relatii Internationale, in cadrul ASE, care spune caeste prezent la conferinta directorului FMI pentru a aflainformatii aditionale despre Fondul Monetar International, desprecare a invatat in facultate.

"Auzisem de Dominique Strauss Khan si despre FMI de la facultatesi din ce am mai citit, de aceea cand am primit invitatia m-amgandit de ce sa nu valorific", a marturisit o masteranda de laUniversitatea Romano Americana, Facultatea de Relatii ComercialeFinanciar-Bancare Interne si Internationale. "Stiu si ca Romania aimprumutat de la FMI 20 mld. euro, idee pe care nu o considerpotrivita, pentru ca noi suntem cei care platim costurile, mai alesIMM-urile. Cred ca ce ne asteapta este o criza si mai mare".

"Am auzit despre creditul pe care Romania l-a contractat de laFMI, pentru ca m-am interesat, nu pentru ca am invatat despre astala scoala. Despre Strauss Khan nu auzisem insa nimic. Tot ce stiamera despre Fond", spune o studenta in anul III la EconomieGenerala. "Nu stiu daca este buna sau proasta ideea unui credit dela FMI. Stiu ca un astfel de imprumut se combina cu majorari detaxe si impozite, lucru care in mod normal nu ar trebui sa seintample, si mai stiu ca noi vom plati costurile, insa in cazulacesta alte alternative nu aveam. Romania are perspective, care nustiu cat vor fi valorificate, insa oportunitati exista in multedomenii".

"Ideea unui credit de la FMI este buna, insa in cazul Romaniei,dat fiind ca suntem puternic indatorati, este posibil sa il daminapoi in 50 de ani", afirma un student in anul III la Facultateade Finante Banci in cazul Universitatii Artifex. "Pentru noi a fostinsa o portita de scapare. Romania este in colaps. Doar noi tineriimai putem sa ridicam tara asta".

"Conferinta a fost interesanta, si este laudabil ca in ASE seorganizeaza evenimente de genul acesta. Date concrete nu a datDominique Strauss Khan, insa era de asteptat", spune Dragos Popa,masterand in anul II la Masterul de Geopolitica si RelatiiInternationale, in cadrul ASE. El adauga ca "nu am o parere foartebuna despre FMI, deoarece rata de succes a interventiilor lor nu seridica nivelul reputatiei institutiei. De aceea, cred ca imprumutulcontractat de la Fond nu ar fi fost o idee buna daca existau altealternative".

"Nu stiam la ce sa ma astept de la aceasta conferinta, insa afost interesanta si la obiect", marturiseste o studenta in anul Ila Economie Generala. Despre relatia dintre Romania si Fond sidespre imprumut, ea afirma ca "din ce am citit, beneficiem de peurma acestui acord. Pe langa bani primim si consiliere. Mai mult,nu stiu daca aveam alta optiune".

"Mi s-a parut o conferinta destul de vaga. Dominique StraussKhan nu a vorbit despre efectele concrete ale imprumutului de laFMI asupra economiei Romaniei. Implicatiile nu sunt doar benefice.Consecintele pot fi drastice", afirma un masterand in anul I laMasterul de Managementul Riscului Financiar International."Directorul FMI s-a eschivat atunci cand a fost intrebat daca alteorganizatii puteau oferi o solutie mai viabila pentru Romania. Eupersonal sunt 60% contra si 40% pro acest credit. Sunt contra dincauza faptului ca economia este conditionata, taxele si impozitelevor creste, iar principalele victime vor fi IMM-urile. Stiu insa caeste benefic acest acord pentru cursul de schimb, pentru ca BNR nuil putea tine in frau".

Directorul general al FMI, Dominique Strauss Khan, a tinut oconferinta la Academia de Studii Economice la invitatia conduceriifacultatii si la sugestia lui Jeffrey Franks, reprezentantul FMI inRomania. Evenimentul a fost organizat de Senatul Studentesc alASE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO