ZF 24

Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management: Trebuie să avem mai multe produse în care să investim local, altfel vom investi în afara României. E nevoie de mai multi investitori la bursă, dar nu doar din România

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management: Trebuie să...

Autor: Roxana Rosu

18.03.2024, 14:49 229

România este la un nivel foarte jos la penetrarea instrumentelor de investitii în portofoliul românilor comparativ cu alte tări, inclusiv din regiune. Evolutia depinde şi de veniturile disponibile, iar analizele arată că de la actualul nivel de PIB per capita (12-13.000 euro) începe să apară interesul pentru a duce economiile în investitii, a declarat Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management în cadrul conferintei ZF Capital Market Summit 2024.

”Trebuie să avem şi produse în care să investim local, altfel vom investi în afara României. Ceea ce se întâmplă încă în prezent. De aceea ne bucurăm de listarea Hidroelectrica, de listările de pe piata AeRo. Avem o problemă majoră în zona obligatiunilor corporative. Avem un fond şi este extrem de dificil să il investim în România şi suntem nevoiti să mergem în afara României. Apoi avem nevoie de o piată a derivatelor, şi pentru hedging, cât şi pentru a face operatiuni mai simple, decât să tranzactionezi spot”.

Mihai Purcărea a adăugat că e nevoie de mai multi investitori la bursă, dar nu doar din România. Suntem printre putinele tări europene în care un investitor străin de retail nu poate investi.

”Eu pot cumpăra actiuni pe piata  poloneză din 2 clickuri, dar un investitor de retail din Austria nu poate cumpăra la bursa din România. Româia trebuie să fie prezentă şi pentru investitorii străini de retail, nu doar cei institutionali. Este vorba de infrastructura actuală. Nu găseşti actiuni româneşti pe platforme de tranzactionare. Găseşti actiuni din Ungaria, Polonia, Bulgaria, dar nu şi din România. Este uşor, facil, să investeşti acolo şi ele ar trebui să contină şi actiuni româneşti. Sunt multi investitori care se duc pe platforme”.

Ce a mai declarat Mihai Purcărea:

Banii noi intrati în fondurile de investitii anul acesta sunt şi bani noi, dar şi retrageri din depozite. Investitorii se uită şi compară şi decid ca o parte din bani să diversifice spre active reale, cum sunt actiunile. Inflatia mare şi foarte mare, de 50% cumulată în 3 ani, i-a făcut pe multi să se gândească ce fac cu banii şi cât câştigă.

Noi mergem spunem clientilor să se diversifice, să aibă bani şi în depozite şi pe piata bursieră.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO