ZF 24

Miliardarul Lakshmi Mittal este mai sărac ca niciodată după ce acţiunile ArcelorMittal s-au prăbuşit la minime istorice

Miliardarul Lakshmi Mittal este mai sărac ca niciodată...

Autor: Adrian Cojocar,

03.04.2013, 18:41 1749

Valoarea de piaţă a liderului mondial în industria oţelului ArcelorMittal, deţinut de miliardarul Lakshmi Mittal a coborât recent la 20,6 mld. dolari, cel mai mic nivel de la începutul crizei după o serie de tărieri ale preţului ţintă din partea analiştilor de la Espirito Santo, Nomura şi JPMorgan Chase. Aceştia nu văd perspective prea fericite pentru companie, care a încheiat anul trecut cu prima pierdere de la înfiinţare, în 2006, rezultatul negativ cifrându-se la 3,7 mld. de dolari.

Mittal se număra în 2010 printre cei mai bogaţi cinci oameni ai planetei, cu o avere de 31,1 miliarde de dolari, şi în 2008 se afla pe locul patru, imediat după Warren Buffet, Carlos Slim şi Bill Gates, dar a căzut în prezent pe poziţia 41.

Scăderea averii lui Mittal a făcut ca acesta să piardă poziţia şi de cel mai bogat indian în favoarea lui Mukesh Ambini, cu afaceri în industria petrochimică şi de petrol şi gaze şi proprietar al grupului Reliance Industries.

Averea lui Lakshmi Mittal, estimată în luna martie de Forbes la 16,5 mld. dolari, este mai mică cu 4 mld. dolari faţă de anul precedent, iar în ultimii doi ani indianul a sărăcit cu circa 14,6 mld. dolari.

Acţiunile ArcelorMittal au fost în ultimele luni într-o scădere continuă, pierzând 30% din valoare numai de la începutul acestui an şi au coborât sub minimele atinse în 2009.

Evoluţia vine în contextul în care piaţa siderurgică, în special cea europeană, se confruntă cu o scădere puternică a cererii, miliardarul luând de curând decizia de a închide mai multe furnale pentru a ţine costurile sub control.

Stocurile mari de produse siderurgice a făcut ca preţul ţaglei de oţel, principalul produs intermediar din industrie, să se tranzacţioneze recent la un minim record pe bursa din Londra, de 185 dolari/tonă pentru contractele cu livrare imediată.

Ratingul ArcelorMittal a fost redus anul trecut la “junk” , dar cu toate acestea compania a reuşit să strângă în ianuarie circa 4 miliarde de dolari printr-o ofertă pentru a-şi reduce datoriile.

Problemele cu care se confruntă grupul ArcelorMittal îi îngrijorează şi pe angajaţii gigantului din România de la cele patru combinate pe care acesta le deţine pe plan local la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

ArcelorMittal Galaţi, care este de departe cel mai mare producător de oţel din România, acoperind peste jumătate din piaţa internă, a demolat recent mai multe furnale de pe platformă şi a deschis o nouă schemă de plecări voluntare adresată către către 600 -700 de angajaţi care ar urma să părăsească compania până la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO