ZF 24

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, despre infringementul pe legea „51% produse româneşti”: „Infringementul nu va fi finalizat. Comisia Europeană a început să înţeleagă poziţia României”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, despre infringementul...

Autor: Roana Rotaru

31.03.2017, 14:29 426

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că Executivul european a început să înţeleagă poziţia României vizavi de legea „51% produse româneşti pe raftul supermaketurilor”, menţionând că nu crede că infringementul – o  procedura privind încălcarea de către un stat membru a legislaţiei comunitare- va fi finalizat.

România a intrat în prima etapă a unei proceduri de infringement din cauza legii 150/2016, Comisia Europeană acuzând ţara noastră de încălcarea principiului liberi circulaţii a mărfurilor, prin favorizarea produselor autohtone în detrimentul celor provenite din import.  

„Cred ca infringementul nu va fi finalizat pentru că suntem în procedură de pre-infringement. Ştiţi, sunt două etape: prima etapă este să comunici în două luni de zile, a doua etapă este avizul motivat, după aceea se continuă disputa în justificări. Sunt elemente încurajatoare legate de faptul că Comisia Europeană a început să înţeleagă poziţia României, care este fermă: Facem tot ce trebuie ca fermierul român să aibă demnitatea lui, să fie respectat, iar produsul românesc să fie acolo unde merită prin calitatea, prin valorea lui”, a declarat Petre Daea în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc astăzi la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Întrebat de ZF când vor găsi românii 51% produse autohtone pe raft supermarketurilor, ministrul Agriculturii a spus: „Ne străduim pentru acest obiectiv şi eforturile noastre sunt îndreptate în această direcţie, să facem în România producţie şi să aducem în supermaketuri produse proaspete, astfel  încât consumatorul să aibă această posibilitatea de a se aproviziona cu produse proaspete din ţară. De aceea am şi intodus program de susţinere pentru tomate, un program care a prins viaţa. La această dată sunt înscrişi 6.000 de producători de tomate în spaţii protejate”, a spus Petre Daea.

Prin programul de sprijin pentru producţia de tomate MADR alocă câte 3.000 de euro per beneficiar pentru cultivarea de tomate în spaţii protejate, cu condiţia să îşi valorifice producţiile în extrasezon, când consumul se bazează preponderent pe roşii din import.

Un program similiar este în curs de aprobare pentru sprijinirea producţiei de carne de porc. MADR vrea să aloce câte 10.000 de euro pe an, per beneficiar, pentru fiecare 600 de porci livraţi către abatoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO