ZF 24

Minunea Recensământului: "Mă, cum dracu avem noi 74 de maghiari la Crângu, în Teleorman?!"

Minunea Recensământului: "Mă, cum dracu avem noi 74 de maghiari la Crângu, în Teleorman?!"

Autor: Marian SULTĂNOIU

13.03.2012, 10:43 1670

Albul lăptos al Câmpiei Teleormanului se smântâneşte la orizont într-o adiere de ceaţă. Fix pe la jumătatea drumului dintre Alexandria şi Turnu Măgurele, satul Crângu îşi urmează, la fel de sute de ani, existenţa molcomă a aşezărilor de câmpie: casele sunt case; drumurile, drumuri; cârciumile, cârciumi.

Doar o întâmplare haioasă şi oarecum stupidă, apărută din nimic, a ameninţat pentru un timp să-i zguduie liniştea seculară. Şi anume, faptul că recensământul abia încheiat a "descoperit" printre fiii satului 74 de etnici maghiari.

"Unguri?! Fugi mă, nene, cu ursu'"

"Unde, bre, aci la noi?!", răspunde întrebând, "anesteziat" de ştire, un crângan vechi, care-şi ştie consătenii, din generaţie în generaţie, ca pe propriul arbore genealogic. "Unguri?! Fugi mă, nene, cu ursu'. Mata visezi! Păi, nu i-aş cunoaşte eu?! N-aş fi aflat eu de ei, 70 de ani, de când m-am născut, aci?! Nu le-aş fi cunoscut eu, vorba? Glumeşti, nu?!", zice şi mă priveşte dintr-o parte, cu distributiva - în coada ochiului, cum s-ar spune -, încurcat între a zâmbi şi a se mira "iar, din nou", de gogomănie. "Nooo! Nici vorbă!", îl susţine şi femeia lui, cu aerul că i-a ferit Dumnezeu de cataclism. "Aici suntem ăştia ai noştri, mămică, de când ne ştim". "Poate mai la deal, ori la Drăcea" îmi zice altă femeie, mai tânără. Citiţi reportajul integral pe www.gandul.info

AFACERI DE LA ZERO