ZF 24

Oficialii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi: Strângerea de fonduri de 2,5 miliarde de euro pentru MPS, cea mai veche bancă din lume, ar putea constitui un ajutor de stat ilegal

Oficialii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi: Strângerea...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.10.2022, 14:57 199

Oficialii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi de faptul că o strângere de fonduri de 2,5 miliarde de euro pentru cea mai veche bancă din lume, Monte dei Paschi di Siena, ar putea constitui un ajutor de stat ilegal, scrie Financial Times.

Trezoreria italiană cumpără 64% din acţiunile majorării de capital, care a fost evitată de majoritatea investitorilor privaţi şi lansată săptămâna trecută numai după ce subscriitorilor li s-a oferit o afacere neobişnuit de profitabilă.

Conform regulilor UE, statul poate participa doar dacă toţi investitorii – publici şi privaţi – sunt supuşi aceloraşi condiţii.

„Întrebarea este dacă vreuneia dintre părţile care susţin problema drepturilor i s-a oferit un îndulcitor, spre deosebire de contribuabilii italieni care nu primesc nicio ofertă de reducere a riscurilor sau alt stimulent”, a declarat un oficial, sub rezerva anonimatului.

MPS, care datează din secolul al XV-lea, a fost naţionalizat în 2017 printr-un ajutor guvernamental de 5,4 miliarde de euro, după o serie de scandaluri şi pierderi grave. Actuala cerere de numerar este a şaptea cerere în ultimii 14 ani.

Opt semnatari, inclusiv Citigroup, Bank of America, Credit Suisse, Mediobanca şi fondul de investiţii alternative Algebris, împart o plată de 125 de milioane de euro pentru subscrierea unei fracţiuni din majorarea totală de capital.

Investitorii internaţionali susţin că o astfel de taxă este excepţională şi „în afara pieţei”. Autoritatea de reglementare financiară italiană, Consob, a cerut MPS să emită o declaraţie în care să evidenţieze suma excepţională a comisionului, deoarece ar afecta ţintele tamponului de capital ale băncii.

Pentru a-şi acoperi riscul în continuare, băncile au semnat acorduri de subscriere în valoare de cel puţin 410 de milioane de euro cu investitori terţi, inclusiv asigurătorul francez Axa şi administratorul de active Anima, ambii având parteneriate comerciale cu MPS şi cu un grup care deţine şi MPS Tier.

Sub-asiguratorii s-au angajat să cumpere o anumită cantitate de acţiuni MPS în cazul în care actualii acţionari nu îşi exercită drepturile de cumpărare a acţiunilor în timpul emisiunii de drepturi de două săptămâni.

MPS a declarat pentru Financial Times: „Taxele trebuie calculate pe baza sumei integrale subscrise de grupul de coordonatori, iar dacă majorarea de capital are succes, cifra va include şi activităţile de coordonare şi management, precum şi componenta de risc”.

MPS a adăugat că investitorii suplimentari urmează să susţină problema drepturilor în această săptămână.

Strângerea de capital vine după ce Italia a depăşit anul trecut termenul limită de privatizare a MPS. La începutul acestui an, MPS a declarat că s-a confruntat cu un deficit de capital de 500 de milioane EUR în 2023. Preţul acţiunilor băncii a scăzut sub 2 EUR, o scădere de 90% în ultimele 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO