ZF 24

Oltchim Râmnicu Vâlcea a revenit anul trecut pe profit din activitatea principală

Oltchim Râmnicu Vâlcea a revenit anul trecut pe profit...

Autor: Roxana Rosu

27.01.2016, 09:41 1086

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a încheiat anul 2015 cu afaceri de 167 milioane euro, în creştere cu 18% faţă de anul anterior, compania revenind pe plus din activitatea principală, cu un rezultat operaţional de 9,6 milioane euro, faţă de valori negative în 2010-2014.

Producătorul a raportat o pierdere brută din activitatea curentă de 8,2 milioane euro, reprezentând un plus de 34,6 milioane euro faţă de anul 2014. Practic, compania a obţinut un profit de 3 mil euro din activitatea operaţională, exceptând cheltuielile de conservare a instalaţiilor nefuncţionale, în timp ce cheltuielile de conservare a instalaţiilor nefuncţionale, plăţile compensatorii şi alte costuri au generat pierderi de 11,2 milioane euro. 

”În anul 2015 societatea a înregistrat cele mai bune rezultate economico-financiare de la intrarea în insolvenţă şi cel mai bun rezultat economico-financiar operaţional al indicatorului EBITDA din anul 2008 până în prezent (cele mai bune rezultate în ultimii 8 ani)”, se arată în raportul financiar preliminar publicat pe BVB.

Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate. Astfel, la polioli - polieteri vânzările cantitative au crescut cu 20% faţă de anul trecut, iar vânzările de produse clorosodice au înregistrat o creştere cu 3%. Peste 75% din afacerile companiei provin din vânzările la export şi pe piaţa intracomunitară.

Oltchim a efectuat anul trecut investiţii şi reparaţii majore în valoare de  3,8 milioane euro, realizate numai din surse proprii.

Pentru 2016, combinatul estimează afaceri similare cu cele din 2015, de circa 168 milioane euro, preţurile de vânzare fiind mai scăzute decât media anului 2015 ca urmare a reducerii preţurilor la petrol. În acelaşi timp, compania şi-a propus obţinerea de profit pe total activitate, de 110.000 euro, în premieră după 2006.

Principalul acţionar al companiei este Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, care însă încearcă să vândă combinatul către un investitor strategic. Celălalt acţionar semnificativ este compania germană PCC SE, care este şi un concurent al Oltchim, deţinând un combinat similar în Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO