ZF 24

Opinie Deloitte: Nouă obligaţie de raportare pentru bănci şi alte instituţii de plată. Care este scopul sistemului CESOP?

Opinie Deloitte: Nouă obligaţie de raportare pentru...
05.03.2024, 12:06 1047

Instituţiile financiare din România care prestează servicii de plăţi (bănci, emitenţi de monedă electronică, instituţii de virament poştal etc.) sunt obligate, începând din acest an, să monitorizeze şi să raporteze către autorităţile fiscale date despre plăţile transfrontaliere procesate şi despre beneficiarii acestora. Această nouă cerinţă este prevăzută în Directiva europeană 284/2020, transpusă în legislaţia românească prin Legea nr. 33/2024 adoptată recent.

Noua reglementare vizează obligaţia de raportare a prestatorilor de servicii de plăţi online în sistemul european CESOP (Central Electronic System of Payment information - Sistemul electronic central de informaţii de plată), o nouă bază de date dezvoltată de Comisia Europeană, cu scopul de a combate frauda de TVA în sectorul comerţului electronic.

Astfel, entităţile vizate vor fi obligate să transmită către autorităţile fiscale naţionale datele solicitate, într-un format standard armonizat (de tip XML). Acestea vor fi ulterior integrate în baza de date europeană.

Obligaţia de raportare intervine în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiţii: plătitorul se află în Uniunea Europeană (UE); plata este transfrontalieră (plătitorul se află într-un stat membru, iar beneficiarul în alt stat membru UE sau într-o ţară terţă); sunt mai mult de 25 de plăţi procesate către un beneficiar în acelaşi trimestru calendaristic.

Nu orice serviciu de plată este vizat de raportarea CESOP. Conform normelor europene în vigoare, sunt supuşi obligaţiei de raportare numai prestatorii de servicii de plată care execută operaţiuni de plată şi transferuri de fonduri în conturi de plăţi; cei care execută operaţiuni de plată acoperite de o linie de credit; cei care emit instrumente de plată şi acceptă operaţiuni de plată, precum şi instituţiile de virament poştal, care prestează servicii de plată. Nu vor face obiectul raportării, spre exemplu, serviciile de iniţiere a plăţilor sau serviciile legate de funcţionarea unui cont de plăţi.

Implementarea raportării CESOP în România

Obligaţia este în vigoare din ianuarie 2024, însă raportarea va avea loc trimestrial, prima având ca termen data de 30 aprilie 2024. Datele aferente vor fi transmise către autorităţile fiscale din România, urmând ca aceste informaţii să fie ulterior centralizate în baza CESOP. Datele astfel colectate vor fi apoi puse la dispoziţia tuturor statelor membre prin intermediul Eurofisc, reţeaua UE de experţi în domeniul antifraudă.

Scopul acestei noi raportări este acela de a pune la dispoziţia autorităţilor europene şi naţionale un nou instrument menit să ajute la depistarea eventualelor fraude în domeniul TVA în sectorul comerţului electronic, în condiţiile în care lipsa prezenţei fizice a vânzătorilor în statele membre în care se află consumatorii face dificil acest proces.

Procesul de conformare este unul laborios şi, având în vedere termenul scurt până la prima raportare, contribuabilii afectaţi de această nouă cerinţă trebuie să demareze rapid demersurile pentru a identifica toate plăţile şi tranzacţiile care ar putea intra sub incidenţa raportării, să verifice dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru ca operaţiunile să fie considerate raportabile şi să evalueze dacă datele necesare în acest scop sunt disponibile, complete şi corecte.

Contribuţia acestor măsuri la scăderea deficitului de colectare a TVA în România va fi vizibilă în timp, dar este necesară, având în vedere nivelul ridicat la care se află acest indicator în ţara noastră. Conform celui mai recent raport al Comisiei Europene, realizat pe baza datelor din 2021, România înregistrează, de mai mulţi ani, cel mai mare deficit de încasare TVA din Uniunea Europeană (circa 35%), la mare distanţă de următoarele clasate şi mult peste media europeană.

Material de opinie de Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale, şi Monica Zipiş, Manager, Impozitare Indirectă, Deloitte România

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO