ZF 24

Papii Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea sunt santificaţi astăzi la Vatican. Sute de oameni participă la slujbă

Papii Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea sunt...

Autor: Florin Badescu, Diana Pârvulescu

27.04.2014, 11:12 68

Astfel, 150 de cardinali, 1.000 de episcopi şi 6.000 de preoţi din lumea întreagă asistă, duminică, la mesa în aer liber, în faţa celebrei bazilici din Vatican. Ceremonia a debutat prin cântece religioase în jurul orei 07.30 GMT, iar papa Francisc va ajunge pe pavajul din faţa bazilicii puţin după ora 08.00 GMT.

Numeroşi credincioşi au venit la Vatican la primele ore ale dimineţii, duminică, pentru dubla canonizare istorică a papilor Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea. Potrivit presei internaţionale, credincioşii sosiţi la Vatican cu această ocazie ar putea constitui cea mai mare mulţime de oameni din capitala statului papal de la funeraliile papei polonez din 2005.

Aflat de 13 luni în fruntea Bisericii Catolice care numără 1,2 miliarde de credincioşi, papa Francisc, care se bucură de aceeaşi popularitate ca Ioan Paul al II-lea, va celebra o mesă în piaţa Sf. Petru în prezenţa sutelor de mii de catolici veniţi la Vatican din lumea întreagă.

O premieră absolută în istoria Bisericii Catolice o reprezintă faptul că această dublă canonizare va avea loc în prezenţa a doi papi - papa Francisc şi predecesorul său, Benedict al XVI-lea.

În total, între 800.000 şi 1 milion de participanţi sunt aşteptaţi la Vatican şi în întreaga Romă, unde au fost instalate ecrane uriaşe pentru a permite pelerinilor să asiste - în 3D - la un spectacol fără precedent.

Încă de la ora locală 07.00 (08.00 ora României), impresionanta Via de la Conciliazione, care duce spre bazilica Sf. Petru, era practic acoperită cu o "pădure" de steaguri, dintre care multe poloneze. Unul dintre ele, uriaş şi susţinut de baloane, plutea deasupra pieţei.

Credincioşii, pe care poliţia îi oprea şi îi obliga să avanseze în grupuri, au sosit cu miile la faţa locului, îndreptându-se spre piaţa Sf. Petru. Entuziasmul şi oboseala le marcau chipurile după o noapte albă. Mulţi dintre ei au dormit în parcuri, în sacuri de dormit aşezate pe iarbă sau pe bănci. Alţii au participat la slujbele şi sesiunile de rugăciuni nocturne.

Acolo, papa în exerciţiu va oficia slujba alături de patru cardinali. În stânga altarului, în rândul celor 150 de cardinali, Benedict al XVI-lea, papa emerit, va celebra mesa. Joseph Ratzinger nu se va afla alături de Jorge Bergoglio pentru a evita să dea impresia că există doi papi în exerciţiu.

Ritualul canonizării, transmis de numeroase posturi de televiziune şi în câteva sute de cinematografe din lume, va avea loc la începutul ceremoniei.

În faţa portretelor lui Angelo Roncalli şi Karol Wojtyla, desfăşurate pe faţada bazilicii, papa Francisc va sosi în fruntea unei procesiuni.

Apoi, prefectul pentru cauza sfinţilor, cardinalul Angelo Amato, va pronunţa în limba latină trei fraze succesive prin care îi va cere papei Francisc să îi înscrie pe cei doi foşti papi în registrul sfinţilor.

Două relicvarii vor fi aduse lângă altar: unul conţine o mică fiolă cu sânge al lui Ioan Paul al II-lea, iar celălalt o bucată de piele a lui Ioan al XXIII-lea.

Va urma o slujbă religioasă, cu o Evanghelie cântată în latină şi greacă, o predică a papei Francisc, distribuirea comuniunii, realizată de sute de preoţi şi diaconi, apoi va fi recitată o benedicţiune pentru Regina Coeli (rugăciune adresată Fecioarei Maria) la care va participa întreaga mulţime.

Peste 98 de delegaţii statale şi organizaţii internaţionale, dintre care 24 de şefi de state şi capete încoronate - de la regele Spaniei la preşedintele din Zimbabwe Robert Mugabe - vor defila prin faţa papei Francisc.

Apoi, papa Francisc va face unul dintre exerciţiile sale preferate: o baie de mulţime, într-o maşină decapotabilă.

Canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, iniţiatorul Conciliului Vatican II (1962-1965) care a marcat deschiderea Bisericii Catolice către lumea modernă, pare să nu fie criticată de nimeni, cu excepţia tradiţionaliştilor.

Ioan Paul al II-lea rămâne cel mai popular papă din toate timpurile. Dar, chiar dacă nimeni nu îi contestă statutul de star internaţional şi rolul pe care l-a jucat în prăbuşirea comunismului, există totuşi şi detractori care îi reproşează mai ales faptul că "a închis ochii" în faţa infracţiunilor de pedofilie din rândul bisericii sale şi severitatea faţă de teologii disidenţi.

După alegerea papei Francisc, această dublă canonizare este percepută ca un eveniment care ar putea contribui la disiparea amintirii acelor ani marcaţi de scandaluri, mai ales cele cauzate de acuzaţii de pedofilie, şi la reconcilierea celor două sensibilităţi diferite din sânul Bisericii Catolice reprezentate de cei doi papi sanctificaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO