ZF 24

Porturile ucrainene de pe Dunăre se luptă cu o creşte agresivă a costurilor de operare: Exportatorii avertizează că viitoarea producţie de cereale este ameninţată de cheltuielile în creştere, necesare evitării marinei ruseşti în Marea Neagră

Porturile ucrainene de pe Dunăre se luptă cu o creşte...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.09.2023, 14:13 1250

În ultimele două luni, Rusia a lansat mai multe atacuri asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. Scopul lor a fost de a paraliza infrastructura economică a Ucrainei şi de a bloca rutele de export menite să spargă blocada navală a Moscovei la Marea Neagră, spun Kievul şi aliaţii săi occidentali, potrivit Financial Times.

Ucraina, care produce jumătate din exporturile mondiale de ulei de floarea-soarelui, a exportat aproximativ 35 de milioane de tone de cereale prin Dunăre în ultimele 12 luni. Cu ajutorul transportului feroviar de marfă din Europa, acest lucru a oferit un sprijin economic vital pentru efortul de război al ţării împotriva invadatorilor ruşi.

Dar cât timp companiile ucrainene pot absorbi costurile suplimentare ale acestor rute alternative, situaţia în cauză reprezintă o problemă urgentă pentru Kremlin, mai ales după ce preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat, la 17 iulie, un acord încheiat sub egida ONU care permitea exportul în siguranţă a 33 de milioane de tone de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Potrivit guvernului britanic, atacurile cu drone şi rachete ruseşti în Ucraina au distrus, de asemenea, 280.000 de tone de cereale depozitate începând din iulie.

„Devine din ce în ce mai inutil ca fermierii ucraineni să planteze culturi, deoarece nu fac decât să piardă bani", a declarat Evghen Osypov, directorul general al Kernel, una dintre cele mai mari companii agroindustriale din Ucraina. Costurile ridicate ar submina producţia de cereale ucrainene şi ar duce la înjumătăţirea exporturilor în 2024 faţă de nivelurile de anul trecut, la aproximativ 35 de milioane de tone, a prezis el.

Ca un prim pas pentru redeschiderea rutelor maritime din Marea Neagră, Ucraina a lansat o serie de atacuri aeriene cu drone asupra bazelor navale ruseşti din Crimeea. De asemenea, a ameninţat transportul maritim comercial rusesc, cu lovituri de drone marine asupra unui petrolier rusesc şi a unei nave de război de la baza navală Novorossiysk.

„Marina rusă se luptă acum să opereze în Marea Neagră", a comentat un oficial occidental de rang înalt atacurile ucrainene. Marea Neagră „devine un spaţiu din ce în ce mai competitiv”.

Kievul a deschis, de asemenea, ceea ce numeşte un „coridor umanitar" prin Marea Neagră. O mână de nave de marfă, inclusiv nava Joseph Schulte, au plecat din porturile maritime Odesa, înconjurând coasta ucraineană, gata să ajungă în apele sigure ale membrilor NATO, România şi Bulgaria. Însă nicio navă nu a riscat până acum demararea călătoriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO