ZF 24

Prejudiciile aduse firmelor prin infractiuni economice s-au triplat in ultimii ani,la 5,7 mld.dolari

27.10.2007, 10:34 17

Infractiunile economice au adus companiilor, la nivel mondial, in ultimii doi ani, prejudicii de 5,7 miliarde de dolari, valoare de aproape trei ori mai mare decat cea din 2005, desi ponderea firmelor afectate s-a mentinut la circa 45%, se arata intr-un studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC) citat de Mediafax.

Pierderile totale raportate de companiile intervievate se ridica la 4,2 miliarde de dolari, dar estimarile PwC indica un nivel de 5,7 miliarde de dolari daca se iau in calcul si pagubele firmelor care nu au putut cuantifica impactul financiar al fraudelor.

Fata de editia anterioara a studiului, din anul 2005, numarul firmelor afectate de acest tip de infractiuni s-a redus cu doua procente, de la 45% la 43%.

Regiunea Europei Centrale si de Sud-Est a fost singura care a inregistrat un avans al cazurilor de infractiuni de natura economica, numarul companiilor afectate crescand de la 47% in 2005 la 50%.

Celelalte regiuni au inregistrat scaderi sau stationari ale numarului de firme victime ale infractionalitatii economice. Cea mai mare reducere a fost intalnita in regiunea Africa - de la 77% la 52%.

In Europa de Vest, 38% dintre companiile repondente au raportat infractiuni, fata de 42% in 2005.

In categoria infractiunilor economice, specialistii PwC includ, printre altele, cazurile de spalare a banilor, coruptie, inselaciune, furt de bunuri din companie, piraterie, spionaj economic, raportari financiare incorecte.

Studiul este efectuat o data la doi ani si a fost realizat in perioada aprilie-iulie 2007, prin intervievarea managerilor din peste 5.400 de companii din 40 de state. In Romania au fost intervievate 77 de firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO