ZF 24

Premieră la Galaţi: O primărie de comună face licitaţie pentru propria reţea de gaz

Premieră la Galaţi: O primărie de comună face...

Autor: Petre Mazilu, Cosmin Pirv, Mediafax

07.02.2020, 13:02 1447

O comună din judeţul Galaţi va fi prima din ţară care va organiza o licitaţie pentru propria reţea de gaz. Lucrările vor fi suportate în proporţie de 90 la sută de Primăria Şendreni, iar restul sumei va fi asigurată de compania care distribuie gazele.

Acest lucru a devenit posibil după ce în urmă cu 2 ani a apărut o lege care permite primăriilor să organizeze propriile licitaţii pentru realizarea sistemului de distribuţie a gazelor.

Până în 2018, doar Ministerul Energiei avea dreptul să organizeze astfel de licitaţii, iar comuna Şendreni devine prima din ţară care încearcă să-şi construiască propria reţea de gaze.

Un document în acest sens a fost semnat de primărie şi distribuitorul de gaz, la Ministerul Energiei.

„Acest contract este primul din România semnat în baza legii 167/2018. (...) Contractul semnat de primarul comunei Şendreni, are o valoare totală de 7.693.779 lei (fără TVA), din care partea suportată de compania de gaz este în valoare de 724.002 lei, iar partea susţinută de comuna Şendreni este în valoare de 6.969.777 lei”, a anunţat, pe Facebook, senatorul gălăţean George Stângă.

Primarul comunei Şendreni spune că în cel mult trei ani locuitorii vor fi racordaţi la reţeaua de gaz.

„Noi organizăm licitaţie. Doar companiile autorizate pot exploata reţelele de gaze, noi avem o înţelegere cu compania de distribuţie care a făcut calcule şi a stabilit că poate susţine între 9 şi 10% din valoarea totală a lucrării. De restul finanţării ne ocupăm noi, vom încerca toate variantele, bani proprii, fonduri europene sau fonduri guvernamentale. Conform studiului făcut de proiectant, lucrarea va ţine cel mult trei ani. Eu sper ca mult mai repede comuna să aibă gaze”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Şendreni, Paul Cristea.

Comuna Şendreni are peste 5.000 de locuitori şi se află la doar cinci kilometri distanţă de oraşul Galaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO