ZF 24

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, susţine că noile reformele nu se referă la egalitarism, ci la „creşterea pâinii” şi la împărţirea ei în mod echitabil

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, susţine că noile...

Autor: Andrei Şerbănescu

30.01.2022, 07:31 790

„Prosperitatea comună” a Chinei nu este o căutare a egalitarismului, a declarat preşedintele Xi Jinping în urmă cu câteva zile, potrivit Financial Times.

Xi, descris adesea drept cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, a vorbit prin intermediul unei conferinţe video la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial: „Prosperitatea comună pe care o dorim nu se referă la egalitarism”, a declarat Xi în timpul conferinţei. „Mai întâi vom creşte pâinea şi apoi o vom împărţi în mod corespunzător prin aranjamente instituţionale rezonabile”.

Partidul Comunist Chinez a încercat să remodeleze peisajul cultural şi de afaceri al ţării printr-o serie agresivă de represiuni. Acest lucru a vizat mai multe industrii, inclusiv industria fintech, educaţia şi divertismentul, precum şi bolile sociale percepute, cum ar fi cultura celebrităţilor, jocurile şi tendinţele modei efeminate.

Campania, care a şters miliarde de dolari pentru investitorii chinezi şi străini, a stârnit dezbateri internaţionale asupra motivelor politice şi economice ale politicii şi a făcut viitorul investiţiilor din China incert.

Xi a încercat să atenueze unele îngrijorări, subliinind că statul său este hotărât să fie deschis afacerilor străine.

„Toate tipurile de capital sunt binevenite să opereze în China, cu condiţia de a fi în conformitate cu legile şi reglementările”.

Discursul a venit în timp ce China se confruntă cu o serie de critici referitoare la erodarea libertăţilor democratice din Hong Kong, maltratarea uigurilor musulmani din Xinjiang şi poziţionarea expansivă în afacerile militare. Ca răspuns, Beijingul mustră în mod regulat SUA şi aliaţii pentru interferarea cu interesele interne ale Chinei.

Preşedintele Chinei a avertizat cu privire la dificultăţile economice care vor lovi globul în 2022: „Mediul economic global s-a schimbat considerabil; riscurile inflaţiei determinate de factori multipli ies la suprafaţă”.

Cu privire la pandemia de Covid-19, Xi a spus că ţările ar trebui „să folosească pe deplin vaccinurile ca o armă puternică, să asigure distribuţia lor echitabilă, să accelereze vaccinarea şi să reducă decalajul global de imunizare”.

„Încrederea puternică şi cooperarea reprezintă singura modalitate corectă de a învinge pandemia”, a spus el. „Săbotându-ne şi aruncând vina unii pe alţii vom provoca doar întârzieri inutile în combaterea pandemiei”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO