ZF 24

Pretul petrolului a depasit 69 de dolari

17.05.2007, 18:22 15

Pretul petrolului a crescut joi cu peste un dolar, depasind valoarea de 69 de dolari si apropiindu-se de maximul ultimului an, sustinut de inchiderea unor rafinarii din SUA, inaintea perioadei de vara, cand cererea de benzina avanseaza semnificativ, transmite Reuters.
Cererea de benzina este in crestere in SUA, principalul consumator mondial, in pofida preturilor record, de peste trei dolari pe galon (3,785 litri).
Petrolul Brent, de referinta pe piata britanica, considerat mai reprezentativ, la momentul actual, pentru evolutia pietei globale a titeiului, a fost cotat la 69,4 dolari pe baril, la 14:25 GMT, in crestere cu 1,43 dolari fata de valoarea de la inchiderea sedintei bursiere precedente.
Cotatia petrolului de referinta pe piata americana a urcat cu 86 de centi, la 63,41 dolari pe baril.
Stocurile de benzina din SUA au avansat saptamana trecuta cu 1,7 milioane de barili, in conditiile majorarii importurilor cu 1,5 milioane de barili pe zi.
"OPEC este foarte relaxat in privinta situatiei actuale a pietei. In lipsa unei cresteri a productiei, estimam ca piata se ve supraincalzi in a doua jumatate a anului", apreciaza analistii Barclays Capital. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO