ZF 24

Preţul petrolului continuă să scadă pe măsură ce creşterea dolarului şi repornirea căilor alternative de aprovizionare compensează reducerile ruseşti. Contractele futures West Texas Intermediate au coborât sub 79 de dolari pe baril

Preţul petrolului continuă să scadă pe măsură ce...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.02.2023, 14:17 362

Contractele futures West Texas Intermediate au coborât sub 79 de dolari pe baril, după ce vineri au crescut cu peste 2%, în urma deciziei Rusiei de a reduce oferta de petrol cu jumătate de milion de barili pe zi. Încărcarea petrolierelor azere în portul turcesc Ceyhan a fost reluată duminică, punând capăt unei întreruperi majore a aprovizionării, relatează Bloomberg.

Investitorii sunt în continuare temători că Rezerva Federală va continua să crească ratele dobânzilor pentru a domoli inflaţia, fapt care va ajuta semnificativ dolarul. O monedă americană mai puternică reprezintă un vânt potrivnic pentru majoritatea mărfurilor.

Preţul petrolului a avut un început agitat în 2023, în timp ce războiul de aproape un an al Rusiei în Ucraina continuă să aibă un impact negativ asupra pieţei energetice, iar redeschiderea Chinei după restricţiile anti-Covid continuă să stimuleaze perspectivele cererii. În Europa au avut loc o serie de întreruperi ale aprovizionării, ceea ce sporeşte îngrijorarea legată de perspectivele unei politici monetare americane şi mai stricte, adoptate în viitorul apropiat.

„Asistăm la o oarecare scădere de profit după amploarea mişcării de săptămâna trecută", a declarat Warren Patterson, şeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la ING Groep NV. „Pe termen scurt, bănuiesc că preţurile vor rămâne destul de oscilante din cauza excedentului din primul trimestru".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO