ZF 24

Preţul sănătăţii: Medicamente esenţiale pentru lupta împotriva cancerului, scumpite cu 1.200% în Marea Britanie

Preţul sănătăţii: Medicamente esenţiale pentru...

Autor: Ştefan Stan

30.01.2017, 16:20 1066

Medicamentul pentru chimeoterapie numit busulfan, vechi de peste şase decenii, este o parte esenţială din arsenalul medicilor împotriva leucemiei. Nu este rar deloc, şi ar trebui să fie extrem de ieftin. În schimb, preţul medicamentului a explodat în ultima perioadă, scrie Bloomberg.

Busulfan costă cu 1.227% mai mult decât în 2011 în Marea Britanie. Şi nu este singurul medicament al cărui cost a explodat în una dintre cele mai reglementate pieţe de sănătate din lume. Melphalan, un medicament de chimeoterapie folosit pentru cancerul ovarian din 1950, a avut o creştere de 315% a preţului în aceeaşi perioadă, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Liverpool, care au analizat 89 de produse.

Preţurile a 14 medicamente generice de luptă împotriva cancerului s-au dublat între 2011 şi 2016. În Statele Unite, managerul unui fond de investiţii – Martin Shkreli – a pornit un scandal mediatic când a crescut în 2015 peste noapte preţul unui antibiotic.

”Aceste medicamente se vând încă de când eram student la medicină, iar eu sunt un doctor foarte bătrân. Cu toţii ne gândim că medicamentele acestea sunt extrem de ieftine, aşa că nimănui nu-i pasă”, a spus Karol Sikora, decanul făcultăţii de Medicină de la Universitatea din Buckingham.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO