ZF 24

Preţurile caselor din Marea Britanie au crescut cu o rată anuală de 10% în luna august. O casă costă în medie peste 270.000 de lire sterline, cu 50.000 de lire sterline mai mult decât acum doi ani

Preţurile caselor din Marea Britanie au crescut cu o...

Autor: Andrei Şerbănescu

01.09.2022, 14:17 140

Preţurile locuinţelor din Regatul unit au crescut cu o rată anuală de 10% în august, în scădere de la 11% în iulie, rămânând pentru a zecea lună consecutivă la o rată de două cifre, potrivit furnizorului de credite ipotecare Nationwide, raportează Financial Times.

Creşterea preţurilor la locuinţe a depăşit proiecţiile de 8,9% ale economisţilor intervievaţi de Reuters.

Robert Gardner, economistul-şef al Nationwide, a declarat că încetinirea de până acum a fost „modesta” şi, combinată fiind cu deficitul de acţiuni pe piaţă, rezultă o creştere a preţurilor care încă va rămâne fermă pe poziţii.

Preţurile au crescut cu 0,8% între iulie şi august, sfidând aşteptările analiştilor pentru o viitoare stagnare.

Cea mai recentă creştere a dus preţul mediu al unei case la un nou maxim de 273.751 de lire sterline, cu 50.000 de lire sterline mai mult decât acum doi ani.

Cu toate acestea, având în vedere ratele ipotecare aflate într-o creştere rapidă, încrederea consumatorilor poziţionată la un nivel scăzut record şi veniturile reale ale gospodăriilor care continuă să scadă din cauza inflaţiei tot mai mari, mulţi analişti se aşteaptă ca piaţa imobiliară să se răcească în viitorul imediat.

„Ne aşteptăm ca piaţa să se relaxeze şi mai mult pe măsură ce presiunea asupra bugetelor gospodăriilor se va intensifica în trimestrele următoare, inflaţia continuând să rămână la peste 10% în anul viitor”, a spus Gardner.

El a adăugat că ratele ipotecare mai mari ar avea, de asemenea, un „impact de răcire asupra pieţei”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO