ZF 24

Prevederi majore ale programului de guvernare pe energie

16.12.2008, 14:01 17

Marirea impozitelor pentru profiturile scoase din exploatarea rezervelor naturale. Noul program prevede impozitarea suplimentara a castigului care nu este efectul unui merit specific evident al agentului economic, ci este generat de factori conjucturali externi. In acest caz ar putea intra profitul Petrom, dar si al producatorului de gaze naturale Romgaz.

Energia de la producatori doar pe piata libera: noul program prevede modificarea legislatiei in sensul obligarii producatorilor de a oferi exclusiv prin intermediul pietei libere intreaga cantitate de energie produsa.

O noua strategie energetica? Abia a fost redactat textul strategiei energetice pana in 2020 si potrivit noului program de guvernare aceasta urmeaza sa fie "reformulata urgent in toate componentele ei", fara a se da insa detalii specifice.

Privatizarile din energie vor fi stopate: Noul program de guvernare prevede pastrarea resurselor primare de energie in patrimoniul statului.

Dezvoltarea interconexiunilor si diversificarea surselor de import de materii prime energetice, inclusiv prin gaze naturale lichefiate.

Finalizarea unitatilor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.

Sustinerea parteneriatelor de tip public-privat pentru finalizarea proiectelor hidro aflate in diverse faze de executie.

Lumina pentru sate: Noul program isi propune intensificarea electrificarii localitatilor izolate: case si catune.

Eficienta prin investitii noi: noul program prevede construirea a noi capacitati de productie, transport si distributie a energiei, dar nu precizeaza sumele necesare, dimensiunea acestor capacitati sau modalitatea de finantare.

Reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE): Se prevede realizarea unei noi structuri a ANRE capabila sa raspunda cerintelor pietei, dar nu se precizeaza in mod specific care ar fi modificarile necesare.

Realizarea unor studii de fezabilitate privind o noua hidrocentrala pe Dunare si o noua unitate nucleara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO