ZF 24

Prima economie a Europei continuă să sufere şi în a doua jumătate a anului: Germania se confruntă cu o perspectivă economică sumbră, deoarece încrederea mediului de afaceri se înrăutăţeşte

Prima economie a Europei continuă să sufere şi în a...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.08.2023, 13:24 459

Încrederea mediului de afaceri din Germania a suferit o nouă lovitură în august, în ciuda faptului că economia tocmai a ieşit din recesiune în al doilea trimestru, scrie Bloomberg.

Indicatorul de încredere al institutului Ifo a scăzut la 85,7, de la 87,4 în luna precedentă, rămânând sub estimarea mediană dintr-un sondaj Bloomberg. Un raport separat a confirmat vineri că produsul intern brut a stagnat în cele trei luni până în iunie, fiind afectat de rezultatele înregistrate de comerţ.

Klaus Wohlrabe, de la Ifo, a declarat pentru Bloomberg TV că institutul se aşteaptă ca producţia germană să se situeze în jurul „liniei de creştere zero".

„Cifrele actuale ale sondajelor noastre indică faptul că ar putea exista o scădere în trimestrul al treilea, care s-ar putea prelungi şi în trimestru al patrulea", a declarat Wohlrabe, care conduce sondajele de afaceri ale Ifo, pentru Manus Cranny. „Dar nu ne aşteptăm la o recesiune profundă, aşa cum mulţi analişti prevăd".

„Un sector manufacturier aflat în dificultate risca deja să submineze redresarea economică după recesiunea din iarnă. Datele recente arată că industria germană rămâne sensibilă - un semn al cererii slabe la export, în special din partea Chinei".

Săptămâna aceasta a adus şi mai multe semne de slăbiciune, deoarece indicele S&P Global Purchasing Managers' Index pentru luna august a scăzut la 44,7 - cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, iar serviciile s-au contractat pentru prima dată în ultimele opt luni.

Un sondaj separat realizat de S&P a dezvăluit o serie de dificultăţi similare pentru zona euro, formată din 20 de naţiuni, determinând investitorii să parieze că Banca Centrală Europeană îşi va întrerupe luna viitoare campania fără precedent de creşteri ale ratelor de dobândă.

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg TV că, în condiţiile în care inflaţia se situează încă peste 5%, este „mult prea devreme" să ne gândim la o întrerupere a creşterii ratelor. În acelaşi timp, el a respins afirmaţiile potrivit cărora Germania se transformă din nou în „omul bolnav al Europei".

„Nu ar trebui să subestimăm capacitatea de adaptare a economiei germane", a precizat Nagel. „Da, trecem prin nişte luni, permiteţi-mi să spun, complicate. Acest lucru este sigur. Dar cu siguranţă vom da dovadă de eficienţă în lupta împotriva provocărilor economice".

Cu toate acestea, firmele din Germania trag un semnal de alarmă.

Hamburger Hafen a înregistrat o scădere abruptă a volumelor de transport maritim în al doilea trimestru şi a avertizat săptămâna trecută că se aşteaptă la o „scădere semnificativă" a veniturilor la subgrupul său de logistică portuară. Războiul Rusiei în Ucraina, tensiunile geopolitice, inflaţia şi creşterea ratelor dobânzilor au pus o presiune severă asupra cererii industriale şi de consum, împiedicând redresarea economică globală, potrivit declaraţiilor oferite de oficiali.

Între timp, veniturile Siemens AG au fost sub estimările analiştilor, deoarece compania s-a confruntat cu o scădere a cererii pentru unitatea sa de industrii digitale din China. Şi Salzgitter, unul dintre cei mai mari producători de oţel din Europa, a raportat, de asemenea, rezultate mai slabe decât se aştepta şi a sugerat că producţia va fi mai slabă în a doua jumătate a anului decât în prima.

La începutul acestei săptămâni, Bundesbank a declarat că economia va stagna probabil şi în acest trimestru, în condiţiile în care ratele ridicate ale dobânzilor şi cererea globală slabă apasă asupra producţiei. În acelaşi timp, o piaţă a forţei de muncă robustă, creşterile salariale puternice şi o inflaţie moderată vor susţine o revigorare a cheltuielilor de consum.

În perioada aprilie-iunie, consumul privat a rămas stabil, după ce a scăzut în cele două trimestre precedente. Investiţiile brute au crescut cu 2,1%, în timp ce exporturile au scăzut cu 1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO