ZF 24

Prima economie a Europei dă semne de revenire: Germania primeşte o gură de aer odată cu creşterea exporturilor înregistrate la începutul anului 2024

Prima economie a Europei dă semne de revenire: Germania...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.03.2024, 13:30 205

Exporturile germane au crescut la începutul anului, un semn că slăbiciunea industrială care a afectat cea mai mare economie europeană ar putea să se atenueze, potrivit Bloomberg.

Vânzările în străinătate au crescut cu 6,3% în ianuarie faţă de luna precedentă, depăşind cu mult toate estimările unui sondaj Bloomberg. Importurile au crescut, de asemenea, mai mult decât se aştepta, deşi excedentul comercial a crescut totuşi la 27,5 miliarde de euro (30 miliarde de dolari) - un record probabil.

Unul dintre motivele acestei reveniri a fost reprezentat de exporturile către China, care au crescut cu aproape 8%. 

Dacă această tendinţă continuă, ar putea atenua îngrijorările analiştilor potrivit cărora Germania se află în mijlocul unei recesiuni cauzate de consumatorii ezitanţi şi de cererea externă slabă. Producţia economică a scăzut cu 0,3% în ultimele trei luni din 2023, iar Institutul Kiel pentru Economie Mondială a prezis miercuri o nouă contracţie uşoară în primul trimestru.

Bloomberg Economics şi-a redus la începutul acestei săptămâni prognoza pentru creşterea economică din 2024 la doar 0,2%, în scădere faţă de o previziune anterioară de 0,4%, afirmând că cererea globală slabă va continua probabil să îngreuneze comerţul.

Institutul Ifo şi-a redus, de asemenea, miercuri proiecţia pentru 2024 la 0,2% - de la 0,7% în ianuarie. Pentru anul viitor, însă, şi-a majorat estimarea cu 0,2 puncte procentuale, la 1,5%.

„Odată cu relaxarea treptată a poverii ratelor dobânzilor şi a preţurilor şi cu efectele creşterii puterii de cumpărare a consumatorilor, producţia economică va accelera spre mijlocul anului", a declarat Timo Wollmershaeuser, şeful departamentului de cercetare economică de la Ifo.

Cu toate aceastea, pentru moment, problemele economice continuă să domine spaţiul german. „Reţinerea consumatorilor, ratele ridicate ale dobânzilor şi creşterile de preţuri, măsurile de austeritate ale guvernului şi perfomanţele slabe ale economiei globale frânează în prezent economia germană şi conduc din nou la o recesiune de iarnă", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO