ZF 24

Primăria Oradea investeşte 70 mil. lei în construirea unui parc fotovoltaic

Primăria Oradea investeşte 70 mil. lei în construirea...

Autor: Laurentiu Cotu

24.06.2023, 11:00 479

Primăria Oradea a demarat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia parcului fotovoltaic de pe strada Matei Corvin şi pentru sistemul fotovoltaic pentru clădirile publice, investiţie de peste 70 mil. lei (14,1 mil. euro), fără TVA. Anunţul a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP), iar termenul de depunere a ofertelor este  21 iunie 2023. 

Parcul fotovoltaic de pe Matei Corvin va produce energie verde care va putea fi comercializată. Astfel, se doreşte instalarea unei centrale electrice fotovoltaice pe o suprafaţă de teren aflată în proprietatea municipiului Oradea, amplasată între străzile Matei Corvin şi Santăului, în jurul haldei pentru depozitarea deşeurilor municipale. Centrala va fi racordată la sistemul energetic naţional, contribuind astfel la creşterea producţiei de electricitate provenită din surse regenerabile şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui comunicat de presă transmis de primăria Oradea.

Centrala electrică fotovoltaică prevede montarea a 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale, având fiecare o putere instalată unitară de minimum 670 Wp, respectiv echipamentele electrice aferente - 48 de invertoare de 175 kW şi 5 posturi de transformare ridicătoare de 1850 kVA. În fiecare post pot fi conectate câte 10 invertoare în paralel. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe structuri metalice de susţinere speciale.

Implementarea proiectului va aduce beneficii, precum reducerea consumului de energie electrică din surse convenţionale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2) precum şi scăderea cheltuielilor de operare prin diminuarea costurilor cu energia electrică la nivelul instituţiilor publice din municipiul Oradea. Finanţarea proiectelor se realizează prin fonduri europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO