ZF 24

Producătorul de pavele Symmetrica din Suceava, deţinut de fa­milia Stan­ciu, a raportat o creştere cu peste 20% a cifrei de afaceri în 2023, la 260 milioane lei, sustinută de deschiderea unei noi fabrici la Constanţa şi modernizarea celei de la Prejmer

Producătorul de pavele Symmetrica din Suceava, deţinut...

Autor: Roxana Rosu

11.03.2024, 10:23 2285

Producătorul de pavele Symmetrica din Suceava, deţinut de fa­milia Stan­ciu, a raportat o creştere cu peste 20% a cifrei de afaceri în 2023, la 260 milioane lei, sustinută de strategia de extindere a companiei şi de investiţiile realizate în ultimii ani.

„În anul 2023 am resimţit acut instabilitatea mediului economic din România, mai ales în contextul în care, începând din 2020, a trebuit să gestionăm cu abilitate o multitudine de provocări. Astfel, încă din ianuarie 2023 am avut de navigat printre situaţii precum creşterea constantă a costurilor de producţie, inflaţia ridicată şi instabilitatea mediului legislativ. Mai mult de atât, încetinirea plăţilor din proiectele publice a impactat puternic activitatea întregului an”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.  

El a subliniat că dificultăţile în ceea ce priveşte atragerea de angajaţi calificaţi şi presiunea pe costuri au fost dublate în toamna anului trecut şi de decizia Guvernului de eliminare parţială a facilităţilor fiscale acordate sectorului de construcţii.

„În ciuda acestor provocări, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 260 milioane de lei (cca. 52,5 milioane de euro) în exerciţiul financiar încheiat, comparativ cu 210 milioane de lei (cca. 42,5 milioane de euro) în 2022. Acest lucru a fost susţinut mai ales de deschiderea unei noi unităţi de producţie, în Ovidiu – Constanţa, dar şi de modernizarea şi extinderea fabricii din Prejmer – Braşov”.

De asemenea, Symmetrica şi-a diversificat portofoliul de produse, ţintind acapararea unui procent tot mai mare din segmentul rezidenţial.

Compania a livrat peste 7 milioane de metri pătraţi / liniari de produse, cu 12% mai mult comparativ cu 2022.

În cursul anului trecut, producătorul român a realizat investiţii totale de peste 20 milioane de euro, din care 14 milioane de euro au fost direcţionate către extinderea unităţii de producţie din Prejmer şi inaugurarea celei din Ovidiu, în timp ce alte 6 milioane de euro au fost necesare pentru dezvoltarea de parcuri fotovoltaice în 8 dintre cele 9 unităţi de producţie. În 2024, compania va inaugura cea mai mare fabrică din portofoliu.

În ceea ce priveşte piaţa de profil, reprezentantul Symmetrica estimează că aceasta a înregistrat o uşoară creştere anul trecut, cu 7%, la o valoare de aproximativ 205,4 milioane de euro.

„Incertitudinea economică şi geopolitică, inflaţia, ratele dobânzilor, accesul greu la creditare, instabilitatea politică şi efectele acestora asupra mediului de afaceri sunt doar câteva dintre aspectele care pot influenţa piaţa de profil în acest an. De asemenea, vedem şi o posibilă scădere a apetitului investiţional din cauza incertitudinilor. Factori precum creşterea inflaţiei şi ratele dobânzilor mai mari pot impacta negativ deciziile de cumpărare ale consumatorilor, afectând vânzările pe segmentul de profil”, a mai spus reprezentantul Symmetrica.

Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010) şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011), Prejmer – Braşov (2012), Cociu – Bistriţa-Năsăud (2012), Mărăşeşti / Doaga – Vrancea (2018), Zimandu Nou – Arad (2021), Solca – Suceava (2022) şi Ovidiu – Constanţa (2023).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO