ZF 24

Industria din România încă nu îşi revine: Producţia industrială a scăzut cu 2,7% în primul trimestru din 2024

Industria din România încă nu îşi revine: Producţia...

Autor: Cosmin Pirv

14.05.2024, 09:43 108

Producţia industrială a scăzut cu 2,7% ca serie brută şi cu 0,9% ca serie ajustată, în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate marţi de INS.

În luna martie 2024, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 8,1%, ca efect al creşterilor industriei prelucrătoare (+9,3%) şi industriei extractive (+8,0%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,1%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 3,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+5,0%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,0%). Industria extractivă a scăzut cu 2,2%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,2%, din cauza scăderilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-4,6%), industria extractivă (-2,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,8%). Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 2,8%.

În primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada 1 ianaurie-31 martie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,7%, ca urmare a scăderilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-2,7%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,6%) şi industria extractivă (-2,3%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primul trimestru, comparativ cu perioada similară din 2023, a fost mai mică cu 0,9%, ca efect al scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,0%), industria extractivă (-2,1%) şi industria prelucrătoare (-0,6%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO