ZF 24

Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia: Menţinerea unui plafon fix de decontare pentru costul furnizorilor cu achiziţia energiei electrice este o formă de control a preţului nejustificată în acest moment şi care pe termen lung va fi rea pentru consumatori

Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei...

Autor: Roxana Rosu

30.06.2023, 16:17 97

Menţinerea unui plafon fix de decontare pentru costul furnizorilor cu achiziţia energiei electrice este o formă de control a preţului nejustificată în acest moment şi care pe termen lung va fi rea pentru consumatori, este de părere Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, în contextul recentei decizii din Parlament.

Subiectul a fost discutat şi de Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), membră a Confederaţiei Patronale Concordia, care a atras joi atenţia că menţinearea plafonului de decontare întârzie revenirea pieţei la condiţii competitive, în defavoarea clienţilor, măsura reducând în plus numărul tranzacţiilor pe termen mediu şi lung.

” Într-o lipsă totală de transparenţă şi fără a consulta industria, Parlamentul României a decis să menţină un plafon în valoare fixă de decontare pentru costul furnizorilor cu achiziţia energiei electrice. Stabilirea unei valori fixe, în baza unor evoluţii contextuale, pentru o perioadă scurtă de timp, care nu iau in considerare volatilitatea şi dinamica pieţei de energie induce implicit un risc pentru strategiile viitoare de achiziţie. Furnizorii vor fi reticenţi în a achiziţiona energia necesară existând riscul ca preţul înregistrat să nu fie recunoscut prin procedura de decontare în vigoare”, a declarat Radu Burnete vineri, într-un comunicat.

Plafonul aflat în discuţie nu este cel aplicat clientului final, ci de plafonul de achiziţie a mărfii pe care ANRE îl recunoaşte furnizorilor la decontare, care era la 1300 lei/MWh. Parlamentul a decis însă reducerea lui la 900 lei.

”Furnizorii au insistat de la început ca acest calcul să fie făcut lunar în baza contractelor de achiziţie pe care furnizorii le pun la dispoziţia ANRE”, a mai spus Radu Burnete

”Acest plafon fix este şi a fost o idee proastă. De ce? Furnizorii şi implicit finanţatorii lor nu au încredere să facă achiziţii pe termen mediu, existând riscul să treacă de acest plafon maxim al preţului cu achiziţia. Este nevoie de un plafon dinamic, calculat transparent care să se mişte cu piaţa. Preţurile scad, statul decontează mai puţin şi consumatorii au preţuri mai mici. Preţurile cresc, nu se pune în pericol asigurarea cu energie, furnizorii evitând să cumpere o marfă la un cost care nu este ulterior recunoscut. Dacă am avut nişte disfuncţionalităţi în pieţele de energie datorate războiului şi secetei, măsurile nu trebuie să fie anti-piaţă”.

Parlamentarii  PSD şi PNL din Comisia pentru Industrii şi Servicii au introdus recent un amendament la Legea pentru aprobarea OUG 153/2022, retrimisă de Preşedinţie pentru reexaminare, prin care propun reducerea preţului maxim de decontare pentru energia cumpărată de furnizori la 900 lei MWh.

”Propunerea de diminuare a plafonului de la 1.300 lei/MWh la 900 lei/MWh se bazează pe cantităţile de energie electrică prognozate a fi vândute prin mecanismul de alocare centralizată, luând în considerare energia electrică vândută în anul 2023. Astfel dintr-o cantitate totala de 50 TWh destinata clientilor finali de energie electrică, din care 5 Twh pentru clientii Hidroelectrica, 14,7 TWh se estimează că vor fi tranzactionaţi prin mecanismul de achiziţie centralizată. Preţul mediu de achiziţie al furnizorilor care au solicitat decontarea diferenţei dintre preţul mediu de achizitie si componenta de achizitie a fost de 829,63 lei/MWh pe primele trei luni ale anului 2023”, se arată în Raportul preliminat asupra Legii depus de comisie.

Radu Burnete este de părere că acest plafon este o formă de control a preţului nejustificată în acest moment şi care pe termen lung va fi rea pentru consumatori.

” Dacă Parlamentul stabileşte aceste prag fără să ţină cont de evoluţia preţului energiei şi fără să folosească o formulă transparentă nu face decât să distrugă treptat această piaţă. Furnizorii, distribuitorii şi producătorii au nevoie de semnale corecte de preţ altfel pe termen lung piaţa va deveni dezechilibrată şi ea nu va duce la preţuri mai mici pentru consumatorul final sau la costuri mai reduse pentru producătorii şi procesatorii alimentelor de bază. În economie lucrurile se leagă. Această lipsă de transparenţă şi dorinţa de a controla preţurilor se va întoarce pe termen lung împotriva noastră. Nu cred că mă ascultă cineva în clipa asta sau pe membrii noştri din industria de furnizare şi distribuţie (ACUE) al căror mesaj îl reiau, dar măcar peste o vreme vom putea avea satisfacţia amară că noi ne-am făcut datoria să tragem semnale de alarmă”, a mai spus directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO