ZF 24

Radu Hanga, preşedinte BVB: Agricover este o companie semnificativă de pe lanţul de valoare din agricultura românească. Sperăm ca Agricover să nu renunţe la decizia de a se lista în viitor. Uneori lucrurile nu merg 100% conform planului, mai ales într-un context complex

Radu Hanga, preşedinte BVB: Agricover este o companie...

Autor: Liviu Popescu

17.05.2023, 21:07 627

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), spune că Agricover – care a anunţat miercuri seară că a încheiat fără succes oferta de listare din cauza interesului scăzut al investitorilor – este o companie semnificativă de pe lanţul de valoare din agricultura românescă.

“Agricover este o companie pe care ne dorim să o avem listată la BVB. Uneori lucrurile nu merg 100% conform planului, mai ales într-un context complex. Sperăm ca Agricover să nu renunţe la decizia de a se lista în viitor, iar prin aceasta să le ofere investitorilor posibilitatea de a îşi diversifica expunerea faţă de un sector important al economiei locale”, spune preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

După o eufore de listări în 2021 şi care au făcut din acest an unul istoric pentru Bursa de Valori, cu 23 de noi intrări, un an 2022 mai greu din cauza scumpirilor şi a războiului din Ucraina, dar tot cu finanţări periodice la Bucureşti, primăvara lui 2023 aduce prima ofertă care se încheie fără succes din 2013 încoace, adică de la AdePlast.

Este o surpriză pentru mulţi investitori, mai ales date fiind lichidităţile din piaţă. Mulţi spun că motivul principal al eşecului a fost decizia de listare înainte de Hidroelectrica.

Agricover Holding, cu un profit net de 90 mil. lei în 2022 şi o evaluare în prospect de aproape 1 mld. lei, avea un multiplu PER de 12. După două săptămâni de ofertă - încheiată cu o rată de subscriere pe segmentul de retail de doar 52% din cât aveau cei mici alocaţi (adică 22 mil. lei) - se pare că şi pe segmentul instituţionalilor interesul a fost unul scăzut.

În astfel de cazuri sindicatul de intermediere – în cazul Agricover fiind format din Wood&Company în calitate de coordonator global unic şi Tradeville ca agent de retail – discută cu investitorii şi compania pentru a decide o posibilă diminuare a ofertei de vânzare, implicit preţ şi evaluare, pentru ca oferta să se încheie cu succes. Nu a fost cazul, iar oferta a eşuat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO