ZF 24

Raport CE: Unele investigatii în cazuri de mare coruptie sunt blocate de Parlament

12.02.2009, 14:39 31

Raportul Comisiei Europene privind Justitia in Romania publicat astazi critica rezultatele slabe in lupta anticoruptie si reforma in justitie. Documentul spune ca ritmul progreselor in justitie, consemnat de Comisie intr-un raport din iunie 2008 nu a fost mentinut. Exista semnale pozitive, spune documentul, dar adauga :”Ele sunt greu de demonstrat”.

Iata principalele concluzii ale raportului:

 

  • Ritmul progreselor consemnat in raportul Comisiei din iulie 2008 nu a fost mentinut.
  • Va fi crucial pentru Romania sa realizeze progrese semnificative si ireversibile pana la acea data (iunie 2009, cand va fi publicat raportul final al Comisiei asupra starii Justitiei, care ar putea dicta sanctiuni, inclusiv financiare, pentru Romania, in cazul in care nu sunt inregistrati pasi inainte – n.n.)
  • Este nevoie de consens politic pentru adoptarea noilor proiecte ale Codului penal, de procedura penala si de procedura civila.
  • Capacitatea sistemului de justitie din Romania este inca redusa.
  • Parlamentul trebuie sa imbunatateasca gestionarea cazurilor de coruptie la nivel inalt si sa permita anchetarea tuturor cazurilor relevante de catre autoritatile judiciare.
  • Continua sa fie raportate cazuri de procese de lunga durata, de clementa nejustificata a instantelor si de jurisprudenta inconsecventa in cazurile de coruptie la nivel inalt.
  • ANI (Agentia Nationala Anticoruptie care verifica averile demnitarilor – n.n.) va avea nevoie sa demonstreze ca este capabila sa îsi extinda investigatiile fara interferente externe.
  • Raportul de astazi este unul mai degraba tehnic si va fi urmat de un altul, in vara, care ar putea decide ca Romania va fi sanctionata, inclusive prin anularea unor fonduri europene, daca nu exista date palpabile privind reforma Justitiei si combaterea coruptiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO