ZF 24

Războiul poate începe în orice moment: Ucraina doreşte o întâlnire diplomatică în termen de 48 de ore cu oficialii ruşi

Războiul poate începe în orice moment: Ucraina...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.02.2022, 13:07 481

Ucraina a cerut o întâlnire cu Rusia în termen de 48 de ore în legătură cu escaladarea tensiunilor de la graniţă, scrie BBC News.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că Rusia a ignorat cererile oficiale de a explica acumularea de trupe la graniţă cu Ucraina.

El a spus că următorul pas este solicitarea unei întâlniri în următoarele 48 de ore pentru a stabili concret planurile Rusiei.

Rusia a negat orice intenţie de a invada Ucraina, în pofida acumulării a aproximativ 100.000 de soldaţi la graniţă.

Dar, cu SUA susţinând că Moscova ar putea începe „oricând” bombardamentele aeriene, naţiunile au început să-şi îndemne cetăţenii să părăsească Ucraina de urgenţă.

Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadym Prystaiko, şi-a retras declaraţiile pe care le-a făcut la BBC, în care spunea că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” cu privire la ambiţia sa de a se alătura Alianţei Nord Atlantice.

Cu toate acestea, într-un interviu ulterior, ambasadorul a spus că Ucraina a avut un angajament constituţional de a adera la NATO şi că depinde de „pregătirea NATO în sine” dacă Ucraina va fi admisă.

Ministrul forţelor armate britanice, James Heappey, a declarat că Regatul Unit va sprijini orice va decide Ucraina să facă.

Cancelarul german Olaf Scholz a programat o serie de întâlniri diplomatice cu preşedintele Zelensky la Kiev si cu Putin la Moscova pentru a detensiona situaţia.

Cancelarul, care a preluat conducerea Germaniei de la Angela Merkel în decembrie, a avertizat cu privire la consecinţele economice grave pe care Rusia le va îndura în cazul unei invazii, făcând ecou declaraţiilor altor naţiuni occidentale membre NATO.

Între timp, premierul britanic Boris Johnson plănuieşte să poarte noi discuţii diplomatice în toată Europa pentru a scoate Rusia „din pragul războiului”.

La Washington, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden, Jake Sullivan, a spus că o invazie ar putea începe „în orice moment”.

Sullivan a declart că SUA monitorizează îndeaproape o posibilă operaţiune a Moscovei pentru a crea pretextul unei invazii la scară largă, astfel încât să-şi poată asuma poziţia de victimă în faţa agresiunii ucrainene.

Rusia susţine că acumularea de trupe la graniţa cu Ucraina este o chestiune de politică internă. Duminică, un înalt oficial de politică externă, Yuri Ushakov, a caracterizat avertismentele SUA cu privire la o invazie iminentă drept „o formă de isterie care a atins apogeul”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO