ZF 24

Rusia fierbe de furie: Peste 60 de soldaţi ruşi au fost ucişi într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri ale războiului din Ucraina. Unii oficiali cer pedepsirea urgentă a responsabililor

Rusia fierbe de furie: Peste 60 de soldaţi ruşi au fost...

Autor: Andrei Şerbănescu

03.01.2023, 13:03 797

Naţionaliştii ruşi, alături de o serie de parlamentari ai Moscovei au cerut pedepsirea comandanţilor acuzaţi de eşecurile de pe front, în timp ce tensiunile au crescut din cauza uciderii a peste 60 de soldaţi ruşi într-una dintre cele mai sângeroase lovituri din războiul din Ucraina, a relatat Reuters.

Într-o dezvăluire rară, Ministerul rus al Apărării a declarat că 63 de soldaţi au fost ucişi în ajunul Anului Nou într-o explozie din Makiivka, oraşul geamăn al capitalei regionale Donetsk, ocupată de Rusia, în estul Ucrainei.

Unele voci au estimat un număr mult mai mare de morţi, de ordinul sutelor, deşi oficialii pro-ruşi spun că aceste estimări sunt exagerate.

Criticii ruşi au declarat că soldaţii erau adăpostiţi lângă un depozit de muniţie, despre care Ministerul rus al Apărării a spus că a fost lovit de patru rachete trase de lansatoare HIMARS de fabricaţie americană.

Atacul asupra Makiivka a avut loc în timp ce Rusia îşi lansa valurile nocturne de atacuri cu drone asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene.

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit luni mai multe părţi controlate de Ucraina din regiunea Doneţk, lovind satul Iakovlivka, oraşul Kramatorsk şi distrugând un patinoar în oraşul Druzhkivka.

Guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, care împreună cu regiunea vecină Doneţk formează Donbasul industrial revendicat de Moscova, a declarat marţi că forţele ucrainene au făcut progrese constante în direcţia localităţilor Svatove şi Kreminna, aflate sub control rusesc.

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a declarat marţi dimineaţă, într-o actualizare oficială, că forţele ruseşti au atacat mai multe poziţii ucrainene în timpul nopţii de-a lungul liniei frontului, o persoană fiind ucisă în oraşul Bakhmut, aflat sub control ucrainean.

Bloggerii militari ruşi au declarat că amploarea distrugerilor de la Makiivka a fost rezultatul depozitării muniţiei în aceeaşi clădire cu o cazarmă, deşi comandanţii ştiau că se află în raza de acţiune a rachetelor ucrainene.

Igor Girkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, care este acum unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri militari naţionalişti ruşi, a declarat că sute de persoane au fost ucise sau rănite. Echipamentul militar depozitat la faţa locului era necamuflat, a spus el.

Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina, iar preşedintele Volodimir Zelenski nu a abordat în mod oficial atacul de la Makiivka în discursul său de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO