ZF 24

Salariul mediu din construcţii a crescut cu 50% în ultimul an şi a ajuns la 3.000 de lei net pe lună. „S-a redus foarte mult fenomenul muncii la negru în construcţii, migraţia muncitorilor în statele din Vest a încetinit, iar o parte dintre românii din străinătate s-au întors acasă“.

Autor: Adelina Mihai

18.09.2019, 13:00 1489

Creşterea salariului minim din sectorul construcţiilor decisă de guvern la începutul acestui an a îmbunătăţit semnificativ indicatorii pieţei muncii din acest sector: în ultimul an, salariul mediu din construcţii a crescut cu 50% şi a depăşit valoarea de 3.000 de lei net pe lună, iar efectivul de salariaţi din sector s-a majorat cu 10.000 de persoane şi se apropie de 400.000 de persoane, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

„Primul efect pozitiv al creşterii salariului minim din sectorul construcţiilor a fost reprezentat de faptul că s-a scos foarte mult la suprafaţă forţa de muncă din zona neagră din acest sector. De asemenea, creşterea abruptă a salariului minim şi a celorlalte salarii din acest sector au crescut atractivitatea faţă de domeniu şi, după cum au spus mulţi antreprenori din domeniu, s-a redus fluxul de plecări în statele din Vest, iar o parte dintre muncitorii plecaţi s-au întors acasă“, a explicat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor de Construcţii din România (ARACO).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO