ZF 24

Scandalul transportatorilor şi fermierilor: ASF va aproba introducerea posibilitătii de plată în rate a RCA şi suspendarea poliţei dacă maşina nu este folosită

Scandalul transportatorilor şi fermierilor: ASF va...

Autor: Roxana Rosu

18.01.2024, 15:53 149

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va adopta în perioada următoare o serie de măsuri care să diminueze sumele plătite pentru politele RCA, inclusiv de transportatori, precum psibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat şi revizuirea modalităţii de stabilire a tarifului pentru contractele pe perioade mai mici de 12 luni.

Reprezentantii ASF au avut în ultimele zile o serie de discutii cu reprezentantii transportatorilor şi cu cei ai companiilor de asigurări.

”Autoritatea a creat astfel un cadru mai amplu de analiză şi de identificare a unor soluţii concrete şi sustenabile necesare rezolvării problemelor cu care se confruntă industria de transport referitoare la poliţele RCA. ASF a luat în considerare, împreună cu partenerii de dialog, toate abordările posibile ca răspuns la solicitările transportatorilor. Autoritatea are în vedere măsuri ce sunt incluse într-un plan de acţiune care cuprinde şi activităţi care, în bună măsură, urmau să fie adoptate de către ASF în perioada imediat următoare”, se arată într-un comunicat al ASF.

Printre măsurile menite să diminueze efortul financiar al posesorilor de poliţe RCA se numără:

  • Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilităţii acestuia cu perioada în care a fost suspendat;
  • Efectuarea plăţii primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, atât la persoanele fizice, cât şi la persoanele juridice, opţiunea plăţii în rate aparţinând potenţialului asigurat;
  • Revizuirea modalităţii de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel încât să nu mai existe diferenţe atât de mari între poliţele anuale şi cele subanuale.

În urma discuţiilor avute a fost subliniată, de asemenea, necesitatea ca Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) să analizeze şi să găsească soluţii ce privesc statutul asiguratului cu risc ridicat.

Din această perspectivă, analiza are în vedere, cu precădere, identificarea unor propuneri destinate transportatorilor de mărfuri pentru ca aceştia să aibă acces la un tarif de primă echilibrat în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, astfel încât valorile tarifelor recomandate să fie într-un interval mai apropiat de tariful de referinţă.

Discuţiile vor continua pe parcursul zilelor imediat următoare în vederea consolidării unui pachet de măsuri care să poată fi aplicat imediat pentru soluţionarea problemelor ridicate de reprezentanţii transportatorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO