ZF 24

Şeful Vodafone, Nick Read, a decis să îşi părăsească poziţia înainte de terminarea mandatului, locul lui fiind preluat de Margherita Della Valle. Din 2018 de când Read a preluat conducerea gigantului telecom, acţiunile Vodafone au scăzut cu 45%

Şeful Vodafone, Nick Read, a decis să îşi...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.12.2022, 12:38 524

Nick Read se va retrage din funcţia de director general al Vodafone până la sfârşitul anului, punând capăt unui mandat de patru ani în care preţul acţiunilor grupului britanic de telecomunicaţii s-a înjumătăţit, a raportat Reuters.

Cândva unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din lume, Vodafone a vândut active pentru a se concentra pe Europa şi Africa, însă tranzacţiile nu au oprit declinul acţiunilor sale.

Consiliul de administraţie al Vodafone a fost nemulţumit de lipsa de progres a lui Read în ceea ce priveşte creşterea economică şi a însărcinat-o pe înlocuitoarea sa interimară, Margherita Della Valle, director financiar, să accelereze "executarea strategiei companiei pentru a îmbunătăţi performanţa operaţională şi pentru a obţine profit pentru acţionari".

Read şi-a pus speranţele în consolidarea pieţelor fragmentate ale telecomunicaţiilor din Europa. Odată cu întunecarea perspectivelor economice, fereastra pentru tranzacţii s-ar putea să se închidă, au spus analiştii.

Vodafone a fost depăşită în Spania când Orange şi MasMovil au convenit să fuzioneze în iulie, în timp ce nu a existat niciun răspuns la problema afacerilor din Italia, de când firma a respins o ofertă din partea miliardarului francez de telecomunicaţii Xavier Niel, Iliad şi Apax Partners, în februarie.

Acţiunile Vodafone, care au scăzut cu 45% de la preluarea mandatului de către Read în octombrie 2018, se tranzacţionează aproape de minimele ultimelor două decenii.

"Am fost de acord cu consiliul de administraţie că acum este momentul potrivit pentru a preda ştafeta unui nou lider care să se bazeze pe punctele forte ale Vodafone şi să fructifice oportunităţile care se vor ivi", a declarat Read.

"Următoarea întrebare este ce soluţii sunt cu adevărat disponibile pentru următorul CEO?", au scris analiştii de la Jefferies.

Vodafone se confruntă cu "o vreme vitregă fără leac", au spus aceştia, adăugând că politica de dividende ar trebui tratată ca fiind în curs de revizuire.

Read, în vârstă de 58 de ani, a redus dividendele Vodafone pentru prima dată în 2019, invocând o înrăutăţire a perspectivelor şi necesitatea de a reduce datoriile şi de a investi în reţele.

Consiliul de administraţie a început căutarea unui nou director general, a precizat compania.

Della Valle, care va primi acelaşi salariu de bază ca Read, îşi va câştiga notorietatea în companie doar dacă va obţine rezultate favorabile, au spus analiştii.

Read, care a petrecut mai mult de 20 de ani la Vodafone şi care va rămâne consilier până în martie, va avea un salariu de bază de peste un milion de lire sterline până la sfârşitul lui martie 2023, la care se va adăuga o sumă care va ţine loc de salariu pentru restul perioadei de preaviz de 12 luni, a precizat Vodafone.

De asemenea, el va primi până la 7.000 de lire sterline pentru taxele legale ce ţin de plecarea sa şi până la 50.000 de lire sterline drept „suport pentru relocare", a adăugat compania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO