ZF 24

Semne proaste pentru consum, coloana vertebrală a economiei: încasările statului din TVA au crescut în noiembrie cu doar 5%, când inflaţia a fost de 17%

Semne proaste pentru consum, coloana vertebrală a...

Autor: Răzvan Botea

28.12.2022, 09:00 817

Încasările statului din TVA,  care înseamnă o treime din toate veniturile bugetului de stat, au crescut cu numai 5% în noiembrie 2022, faţă de noiembrie 2021, arată analiza execuţiei bugetare publicată de Finanţe. Este a doua lună de creştere extrem de mică, după ce în octombrie aceleaşi încasări creşteau cu numai 3%, faţă de octombrie 2021.

Evoluţia este importantă, pentru că arată, pentru a doua lună consecutiv, semne de încetinire sau chiar scădere a consumului privat, care este principala ramură a economiei. În condiţiile în care preţurile au crescut, în medie, cu 17%, orice încasare a statului din TVA de sub 17% reprezintă, de fapt, o scădere a vânzărilor.

În total, guvernul a strâns 8,8 mld. de lei la bugetul de stat din TVA în noiembrie, după ce s-au scăzut rambursările. Creşterea faţă de încasările de 8,4 mld. de lei din noiembrie 2021 este de sub 5%.

La 11 luni din an, încasările din TVA au rămas la un plus de 18%, datorită încasărilor foarte bune din perioada ianuarie-septembrie.

„Încasările nete din TVA au înregistrat 85,80 mld lei în primele unsprezece luni, în creştere cu 17,9% (an/an), menţinându-şi decalajul faţă de dinamica bazei macroeconomice relevante, şi pe fondul unui nivel mai ridicat al restituirilor de TVA, comparativ cu anul anterior (+19,5%, în ian-nov 2022 an/an)”, scriu reprezentanţii Finanţelor, în nota care însoţeşte execuţia bugetară.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO