ZF 24

Sentimentul bancherilor la început de 2014: optimism prudent. România - "noua Polonie"?

Sentimentul bancherilor la început de 2014: optimism...

Autor: Razvan Voican

15.01.2014, 15:05 2175

Bancherii care fac business în Europa Centrală şi de Est încep noul an cu percepţia că începe să se vadă luminiţa de la capătul tunelului crizei, după ce in ianuarie 2013 încă aveau senzaţia că bâjbâie în intuneric. Totuşi, nimeni nu are curaj să se entuziasmeze, reprezentanţii acestei industrii aflate la originea crizei internaţionale preferând să afişeze un optimism rezervat inclusiv în aşteptarea impactului pe care îl va avea asupra regiunii decizia Fed de a începe reducerea treptată a injecţiilor de lichiditate.

O concluzie a forumului bancar regional organizat în aceste zile la Viena de revista Euromoney şi care ia pulsul industriei la început de an, este că investitorii au inceput să diferenţieze mai mult ţările din regiune pe baza performanţelor individuale în locul unui tratament la pachet.
 
România ar fi un beneficiar direct al acestei schimbări de abordare, unii comentatori considerând că se califică pentru titulatura de "noua Polonie" pe baza unei situaţii macroeconomice bune si a creşterii economice solide de anul trecut de circa 3%. In contrapondere unii investitori sunt puşi pe gânduri de riscul de instabilitate politică într-un an cu alegeri europarlametare si prezidenţiale, chiar dacă succesul de ieri al emisiunii de bonduri in dolari pe 30 de ani nu o arată în mod direct.
 
Pe de altă parte, România beneficiază în ochii bancherilor şi ai investitorilor de un contrast favorabil in raport cu vecinele Ungaria şi Ucraina.
 
Totusi, când vine vorba să se gândească la sursele din care ar veni un 2014 foarte bun in România, bancherii ajung să ridice din umeri atât timp cât problemele la ordinea zilei rămân neperformantele uriaşe şi dosarul netranşat al insolvenţelor.
 
BNR inundă piaţa cu lichiditate, însă bancherii susţin că nu lichiditatea este problema sistemului.
 
In acest an România a fost neobişnuit de bine reprezentată la nivel oficial la forumul de la Viena, printre speakeri numărându-se ministrul bugetului Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa, Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu managementul datoriei, Stefan Nanu, directorul general al Trezoreriei statului.
De asemenea, a fost prezent Dragos Andrei, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme legate de mediul de business şi care le-a dat speranţe investitorilor interesaţi de piaţa de capital românească vorbindu-le despre noul "task force" infiinţat recent cu profesionişti din mai multe domenii pentru atacarea problemelor specifice şi accederea României la statutul de piaţă emergentă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO