ZF 24

Sergiu Manea, CEO al BCR: Nu avem nimic de comentat legat de reducerea comisioanelor la Pilonul II, deoarece măsura este în favoarea pensionarilor. Cerinţa privind capitalul este însă nefondată şi nu ajuta pe nimeni

Sergiu Manea, CEO al BCR: Nu avem nimic de comentat legat...

Autor: Anelis Baciu

28.02.2019, 22:50 156

BCR nu a luat încă o decizie cu privire la viitorul diviziei de pensii private, analiza fiind estimată să se finalizeze la finalul lunii martie, spune Sergiu Manea, CEO al bănci. BCR Pensii este deţinută de bancă, de aceea majorarea de capital prevăzută de OUG 114 trebuie să fie efectuată de BCR şi nu de grupul Erste. BCR ar trebui să aducă 181 milioane de lei la capital în 2019 pentru a rămâne în piaţă (în condiţiile în care majorarea se calculează la contribuţiile istorice), ceea ce înseamnă o majorare de trei ori a capitalului faţă de nivelul actual. BCR Pensii este administratorul care trebuie să aducă cei mai puţini bani la capital.

„Analizăm situaţia BCR Pensii. Nu am cum să am un răspuns dintr-un motiv foarte simplu: noi avem o responsabilitate faţă de un număr relativ mare de clienţi ai BCR Pensii care sunt şi clienţi ai BCR. În al doilea, rând când mobilizezi capital şi o faci într-un mod responsabil nu contează dacă trebuie să aduci 10 sau 100 de unităţi monetare. Important este de ce îl aduci şi ce faci cu el. În al treilea rând, cui foloseşte această majorare de capital în condiţiile în care conform cu standardele internaţionale siguranţa pensionarilor prin provizioane tehnice se constituie de fiecare companie? Mai mult, zona de pensii private este reglementată foarte strict. Nu am niciun motiv să mă gândesc că există vreo preocupare de siguranţa pensiilor. O putem demonstra matematic. Cererea de majorare nu ajută pensionarii, statul şi nici administratorii”, explică Sergiu Manea.

Pe de altă parte, şeful BCR spune că nu are nimic de comentat lega de reducerea comisioanelor, de asemenea prevăzută în OUG 114, pentru că aceasta vine în sprijinul pensionarilor.

„Nu am spus niciun cuvânt de diminuare comisioanele şi nici nu voi spune nimic. Dintre cei trei stakeholderi, stat, pensionari şi administratori, măsura vine în favoarea pensionarilor. Cerinţa privind capitalul, pe de altă parte, o consider nefondată. Nu are raţionament social şi economic”, explică Manea.

Potrivit calculelor BCR, reglementările din sfera pensiilor private vor reduce rentabilitatea administratorilor de pensii private (ROE – return on equity) la 2-5%, similar cu randamentul la un titlu de stat. În prezent rentabilitatea capitalurilor proprii în piaţă este în medie la 30%.

BCR Pensii a avut în 2017 o rentabilitate a capitalurilor proprii de 7,4%. Spre comparaţie NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private, a avut o rentabilitate de 39,1%, Allianz-Ţirac Pensii Private de 53,3%, iar Metropolitan Pensii de 48,5%. BCR a avut cea mai redusă rentabilitate pentru că are cel mai ridicat nivel al capitalizării.

Sergiu Manea spune că din punctul său de vedere o majorare a capitalului în funcţie de contribuţiile anuale şi nu în funcţie de cele istorice (aşa cum se interpretează ordonanţa în prezent) „merită de analizat şi studiat impactul”.

Executivul a stabilit prin ordonanţă de urgenţă ca nivelul capitalului social să depindă de contribuţiile primite de administratorii de pensii private de la participanţi. Dacă valoarea contribuţiilor este sub 100 milioane de euro, atunci capitalul social necesar este de 5%, dacă valoarea contribuţiilor se situează între 100 şi 500 milioane de euro, atunci capitalul social necesar este de 7%, iar dacă valoarea contribuţiilor trece de 500 mil. euro, cerinţa de capital ajunge la 10%.

Simultan cu cerinţe mai dure de capital Guvern a decis şi diminuarea comisioanelor încasate, ceea ce duce la înrăutăţirea profiturilor operaţionale şi intrarea pe pierdere a unor administratori. Astfel, faţă de un comision maxim de 2,5% asupra contribuţiilor plătite de fiecare participant, noul comision maxim va fi de 1%, însă jumătate din acesta va merge la Casa Natională de Pensii, astfel încât noul comision maxim asupra contribuţiilor va fi de 0,5%. Totodată, comisioanele de administrare a activelor fondurilor de pensii au fost reduse de la 0,6% pe an în prezent, la niveluri mult mai mici, corelate cu inflaţia, legându-se nivelul comisionului de nivelul randamentului obţinut peste inflaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO