ZF 24

SIF Oltenia vrea sa rascumpere 10% din actiuni

01.10.2008, 18:30 22

SIF Oltenia a convocat la jumatatea lunii noiembrie Adunare Generala in vederea rascumpararii unui pachet de pana la 10% din capitalul social, la preturi cuprinse intre 1,36 lei si 2,5 lei/actiune. Operatiunea se va intinde pe o durata de un an.

Operatiunea ar fi o premiera pentru SIF-uri, insa pentru aceasta este nevoie de aprobarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, pentru care societatea ar trebui sa reuneasca cel putin 50% din numarul de actiuni cu drept de vot.

“Ne propunem sa rascumparam 10% din actiuni, indiferent de calitatea acestora, fie ca sunt actiuni reziduale sau actiuni detinute de investitori activi. Preconizam in felul acesta sa aducem valoarea SIF5 pe piata aproape de valoarea reala, indicata de valoarea activului net unitar. Speram astfel sa aducem din nou increderea investitorilor in companie”, a declarat pentru ZF Tudor Ciurezu, vicepresedintele si directorul general adjunct al SIF Oltenia.

Potrivit reprezentantului SIF, costurile vor fi suportate din rezerve si din profitul nerepartizat. Rascumpararea a 10% din actiuni ar presupune un effort financiar de peste 21 mil. euro, in conditiile in care capitalizarea companiei este in prezent de 211 mil. euro.

Rascumpararea de actiuni ar putea fi si o investitie interesanta pe termen lung pentru societate, in conditiile in care titlurile SIF5 au ajuns in prezent la un pret similar celui din prima parte a lui 2005, si cu 70% mai mic decat maximul atins la mijlocul anului trecut.

“In prima faza ne propunem sa stabilizam cursul actiunilor, urmand ca pe urma sa hotaram fie reducerea capitalului social, cu acordul CNVM, fie valorificarea actiunilor pe piata la un pret superior”, a precizat Ciurezu.

Planul conducerii SIF Oltenia depinde insa foarte mult de cvorumul pe care aceasta va reusi sa-l adune pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA). In cazul SIF-urilor, a fost aproape imposibil in ultimii ani sa se reuneasca cvorumul necesar pentru derularea AGEA, din cauza prevederilor statutare potrivit carora deciziile nu se pot lua decat in prezenta a cel putin jumatate din actiunile cu drept de vot. SIF Banat-Crisana si SIF Moldova au convocat astfel de adunari anul acesta in incercarea de a-si majora capitalul social, insa demersurile au esuat.

Singura exceptie este SIF Transilvania, care a reusit anul trecut sa-si majoreze capitalul social, datorita faptului ca a eliminat anteior prevederile referitoare la cvorum din statut.

SIF Oltenia a convocat si o Adunare Generala Ordinara a Actionarilor pentru data de 14 noiembrie, in cadrul careia se va alege un nou Consiliu de Administratie. SIF Oltenia este prima la care actionarii vor alege o noua conducere, celelalte patru SIF-uri urmand sa convoace alegeri la inceputul anului viitor.

Titlurile SIF Oltenia au inchis sedinta de ieri la pretul de 1,36 lei, in crestere cu 5,4% fata de sedinta precedenta, cea mai mare crestere inregistrata ieri de o SIF.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO