Siria e noua sperietoare a investitorilor. Bursa locală a scăzut ieri în linie cu cele externe de teama unui război

28 aug 2013 Autor: Stefan Musgociu

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,34% (indicele BET-C), iar titlurile Fon­dului Proprietatea (FP) şi acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât cu până la 2,3%, într-o piaţă a cărei evoluţie a ur­mat linia burselor externe, afectate de te­me­rile privind amplifi­ca­rea tensiunilor din Siria.

La închiderea pieţei principale de la Bu­cu­reşti, bursele vest-euro­pe­ne erau în scădere cu până la 2%.

„Investitorii au înce­put să marcheze pro­fitu­rile, fiind impulsionaţi de co­recţiile din ultimele două zile înregistrate de pie­ţele externe. Am rămas surprins că piaţa noastră a rezistat foarte bine la convulsiile de afară, unde indicii au înre­gistrat corecţii de peste 9% în ultimele două - trei săptămâni. O escaladare a problemelor din Siria ar putea antrena co­recţii importante pe burse, astfel că tre­buie urmărit com­por­tamentul pie­ţe­lor în apropierea pragurilor de suport“, a declarat Adrian Ormenişan, şeful ser­vi­ciu­lui de inter­me­diere din Broker Cluj.

Secretarul de stat al SUA John Kerry a denunţat marţi în termeni foarte duri un atac care a avut loc săptămâna tre­cută asupra populaţiei civile dintr-o subur­bie a Damascului, afirmând că au fost folosite cu siguranţă arme chimice. Washing­tonul analizează acum opţiunile pentru o eventuală intervenţie militară în Siria.
În contextul corecţiilor de pe plan extern, acţiunile SIF-urilor au coborât cu 0,38% - 2,34%, cea mai vizi­bilă corecţie fiind înre­gistrată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1).

Totodată, a coborât şi preţul acţiunilor FP, cu 1,78%, astfel că indicele BET-FI a încheiat ziua în scă­dere 1,65% sub şe­din­ţa precedentă. Indicele re­flectă evoluţia acţiuni­lor Fondului Proprietatea şi a titlurilor celor cinci SIF-uri.

City of London, al doilea mare acţionar al Fondului, a anunţat marţi di­mineaţă că mai deţine 4,87% din acţiunile FP, faţă de 9,43% în pre­ce­den­ta raportare, din luna sep­tembrie a anului trecut.

La închiderea pieţei principale, in­di­ce­le BET, al celor mai lichide zece ac­ţiuni, a fost cu 1,43% sub nivelul de luni, iar indicele BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul ener­getic, s-a situat cu 1,17% sub ziua precedentă.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,2 mil. lei (6,3 mil. euro), sumă cu 62% mai mare decât rulajul de luni, de 17,4 mil. lei (3,9 mil. euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013

 
Cuvinte cheie:
bursa
, investitori
, siria
, actiuni
, fondul proprietatea
, sif
, indicele bet-c

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide