ZF 24

Şoc pe piaţa imobiliarelor din SUA: Ratele ipotecare cresc la 6,7%, cel mai mare nivel înregistrat din 2007

Şoc pe piaţa imobiliarelor din SUA: Ratele ipotecare...

Autor: Andrei Şerbănescu

30.09.2022, 14:42 1812

Ratele ipotecare au crescut la cel mai înalt nivel din 2007, costurile mai mari ale împrumuturilor forţând şuruburile şi mai mult pe piaţa imobiliară din SUA, care se răceşte rapid, raporteaza Bloomberg.

Media pentru un împrumut fix pe 30 de ani a fost de 6,7%, în creştere faţă de 6,29% săptămâna trecută, a declarat joi Freddie Mac. Ratele au urmărit o creştere a randamentelor trezoreriei pe 10 ani, care s-au apropiat de 4% la începutul acestei săptămâni.

Ratele ipotecare scăzute din punct de vedere istoric au alimentat creşterea preţurilor la locuinţe din cauza pandemiei, dar costurile împrumuturilor s-au dublat de la începutul anului aproape de 3%. Saltul rapid a subminat puterea de cumpărare a vânătorilor de case şi a târât în ​​jos preţurile imobiliare, în timp ce Rezerva Federală încearcă să abordeze inflaţia.

„Incertitudinea şi volatilitatea de pe pieţele financiare au un impact puternic asupra ratelor ipotecare”, a declarat Sam Khater, economistul şef al lui Freddie Mac.

Ratele ipotecare au scăzut pentru scurt timp sub 5% la începutul lunii august, crescând de atunci cu aproape 2 puncte procentuale. Datele publicate în această săptămână au arătat că preţurile caselor din 20 de oraşe din SUA au înregistrat o scădere lunară în iulie, pentru prima dată din 2012. Seattle, San Francisco şi San Diego au înregistrat cele mai mari scăderi, deoarece pieţele scumpe de pe Coasta de Vest scad rapid.

Vânzările de case în aşteptare din SUA au scăzut în august pentru a şaptea oară în acest an, coborând la cel mai mic nivel din 2011, excluzând perioada imediată de după pandemie, potrivit indicelui Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari, publicat miercuri.

Este o întorsătură gravă după mai bine de doi ani de boom imobiliar care a împins preţurile imobiliarelor din SUA la maxime record. Situaţia este probabil să se înrăutăţească pe măsură ce ratele cresc spre 7%, un nivel nemaivăzut din 2002.

„Sporul uriaş al ratelor ipotecare din ultimele nouă luni a lovit bugetele multor cumpărători, ducând la o scădere semnificativă a tranzacţiilor”, a declarat George Raţiu, manager de cercetare economică la Realtor.com. „În vreme ce politica monetară continuă să se înăsprească, se aşteaptă ca ratele ipotecare să continue să crească.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO