ZF 24

Stancescu, Riff Holding: Sa obligi companiile sa angajeze un contabil este echivalentul impozitului forfetar

02.03.2010, 13:35 70

Consultantii fiscali spun ca impunerea unei obligativitati princare firmele trebuie sa-si angajeze cel putin doi contabili inregim full time ar putea insemna falimentul unor firme.

"A obliga firmele sa-si angajeze un contabil inseamna a leobliga sa plateasca un salariu pe care nu si-l permit. S-ar puteaajunge intr-o situatie similara cu cea creata de impunereaimpozitului forfertar, in care multe firme au intrat in falimentpentru ca nu puteau sa-l plateasca", sustine Marius Stancescu,presedintele companiei de consultanta financiara si de businessRiff Holding International.

Un grup de 40 de deputati PD-L au inregistrat la Parlament oinitiativa legislativa care modifia legea contabilitatii si care arurma sa interzica firmelor, indiferent de numarul de angajati,sa-si externalizeze serviciile de contabilitate. In proiect nu seprecizeaza clar care este numarul minim de contabili care trebuiesa existe intr-o companie, ci doar se precizeaza ca "nu se potorganiza compartimente (de contabilitate in cadrul firmelor - n.n.)formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individualde munca cu timp partial sau in baza unei conventii civile".

In expunerea de motive a deputatilor se arata ca multi contabilicare tineau contabilitatea mai multor firme lucrau in regim parttime si ca astfel "s-a proliferat munca la negru", iar situatiilefinanciare ale companiilor nu erau realizate de persoane cuexperienta, care sa corespunda standardelor de calitate necesare.Nu de aceeasi parere sunt si consultantii fiscali.

"Munca la negru in contabilitate nu exista. Nu cred ca existavreo firma care sa-si tina contabilitatea la negru, pentru cacineva trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru situatiilefinanciare pe care le semneaza la sfarsitul anului", a mai spusStancescu. El a mai precizat ca un contabil dintr-o firma deexpertiza contabila poate tine evidenta a 20- 30 de firme mici, iartarifele practicate pentru serviciile de contabilitate pentru ofirma pornesc de la 50 de euro lunar si nu depasesc 200- 250 deeuro/ luna.

"O astfel de prevedere va afecta portofoliile companiilor deexpertiza contabila, pentru ca sunt sigur ca 50-60% din acestefirme functioneaza prin intermediul externalizarii de catre firme",a mai spus Stancescu. O astfel de masura ar putea afecta 700.000 defirme din Romania. O parte dintre initiatori sustin o conferinta depresa pe acest subiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO